kryssord

Kryssord laget av Rolf Hansen

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Kryssord er en bokstavgåte hvor man skal fylle åpne ruter i et diagram med korrekte ord. Ordene bestemmes vanligvis ut fra to lister med nummererte stikkord, én for vannrette og én for loddrette ord, hvor tallene finnes igjen i de diagramrutene hvor ordene skal begynne. Stikkordene kan også noteres i selve diagrammet.

Navnet kryssord kommer av at ordene krysser hverandre, slik at samme bokstav inngår både i et vannrett og et loddrett ord. Fra den rene kryssordformen er det utviklet flere varianter. I billedkryssord er noen av stikkordene erstattet av bilder, i temakryssord er mange stikkord og løsninger hentet fra samme emneområde, og i kodekryssord er oppgaven gitt i form av at alle ruter inneholder et tall fra 1 og opp til maksimalt 29, der hvert tall representerer en bokstav.

Enkle kryssordoppgaver fantes i Storbritannia allerede på 1800-tallet. I 1913 ble det første moderne kryssordet trykt i USA, og i 1920-årene ble slike oppgaver svært populære i amerikanske aviser og tidsskrifter. Herfra kom de rundt 1925 via Storbritannia til Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg