Monsanto

Monsanto er et amerikansk bioteknologikonsern innen landbruksområdet, med hovedkontor i St. Louis i Missouri.

Faktaboks

Uttale
mənsˈæntəu
Etymologi

Navnet på konsernet kommer av pikenavnet til grunnleggerens kone Olga Monsanto.

Konsernet har kjemisk produksjon i USA, Argentina, Brasil og Belgia, samt driver forskning og forsøk i mange andre land over hele verden. Monsanto hadde i 2017 en omsetning på cirka 14,6 milliarder amerikanske dollar og rundt 20 500 ansatte.

Selskapet ble i juni 2018 kjøpt opp av det tyske firmaet Bayer.

Historikk

Monsanto ble grunnlagt i 1901 av John Queeny. Selskapet laget opprinnelig søtningsstoffet sakkarin, og senere blant annet koffein og vanillin. Konsernet var hovedleverandør til Coca-Cola av dette.

Fra 1920-årene vokste selskapet til et stort kjemisk konsern med blant annet syntetiske plaststoffer, kunstfibrer og kunstgjødsel på produktlisten, fra 1960-årene også plantevernmidler. På det siste området ble Monsanto mest kjent for utviklingen av ugressmiddelet glyfosat, som fra 1973 ble markedsført under navnet Roundup som er verdens mest solgte herbicid. Monsanto stoppet samtidig produksjonen av sakkarin og overtok i 1985 legemiddelselskapet G. D. Searle & Company.

I 1994 sendte Monsanto sitt første bioteknologiske produkt ut på markedet, veksthormoner for storfe (bovint somatotropin) for å øke melkeproduksjonen, noe som er tillatt i USA. Konsernet utviklet deretter genmodifiserte soyabønner som var resistente mot Roundup, samtidig som det skilte ut sin kjemiske virksomhet i et selvstendig selskap (Solutia).

Monsanto ble i 2000 sammensluttet med farmasiselskapet Pharmacia & Upjohn til Pharmacia Corporation. Pharmacia skilte i 2002 ut et nytt selvstendig Monsanto fokusert på bioteknologisk landbruksvirksomhet, mens det resterende Pharmacia ble overtatt av farmasikonsernet Pfizer i 2003.

Ved siden av produksjonen av glyfosat er Monsanto nå verdens klart største leverandør av genmodifiserte kulturplanter som er resistente mot plantevernmidler (særlig Roundup). Konsernet selger også konvensjonelle såvarer.

Kontroverser

Monsanto har vært involvert i mange konflikter rundt sine bioteknologiske produkter, blant annet er det blitt uttrykt stor uro angående genmodifiserte kulturplanters innvirkning på og eventuelle spredning i naturen. Konsernet har også ført rettssaker mot amerikanske bønder om patentrettigheter på sitt genmodifiserte såkorn og bestridt bøndenes rett til å lagre slikt korn for å bruke det som såfrø neste sesong, noe som særlig er vanlig i utviklingsland. Monsanto prøvde også å utvikle frø som var spiringsdyktige bare én sesong.

I 2002 ble Monsanto dømt for PCB-forurensning fra sin tidligere kjemiske virksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg