Bayer

Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Bayer AG er et tysk industrikonsern med virksomhet innen blant annet legemidler, landsbruksprodukter og bioteknologi. Konsernet er et av verdens største på dette området. Bayer ble grunnlagt i 1863 av Friedrich Bayer og Johann Friedrich Weskott.

Konsernet har siden 2003 vært organisert som et holdingselskap kalt Bayer-gruppen (Bayer Group). Bayer-gruppen har siden gjennomgått en rekke transaksjoner og omstruktureringer, men er per 2021 delt i tre hovedgrener: Bayer Crop Science, Bayer Pharmaceuticals og Bayer Consumer Health. Bayer Crop Science er verdensledende plantevern, såkorn, bioteknologi og bekjempelse av skadedyr. Bayer Pharmaceuticals produserer blant annet legemidler på resept og andre farmasøytiske produkter, mens Bayer Consumer Health produserer reseptfrie legemidler, kosttilskudd og velværeprodukter.

Bayer-gruppen hadde i 2020 en omsetning på rundt 41 milliarder euro med omtrent 100 000 ansatte. Ved utgangen av 2020 hadde Bayer AG 385 datterselskaper og virksomhet i 80 land, inkludert et salgsselskap i Norge. Hovedkontoret ligger i Leverkusen.

Historikk

Selskapet ble grunnlagt i 1863 i Wuppertal av Friedrich Bayer (1825–1880) og Johann Friedrich Weskott (1821–1876). Konsernet ble aksjeselskap (AG) fra 1881. Det produserte opprinnelig fargestoffer og etter hvert også legemidler, blant annet det smertestillende Aspirin i 1897.

Selskapet flyttet i 1912, under ledelse av Carl Duisberg, hovedkvarteret til Leverkusen og fikk datterselskap i flere land. Etter første verdenskrig ble Bayers virksomhet i Russland og USA konfiskert, blant annet på grunn av produksjonen av giftgass, og selskapet ble i 1925 sammenslått med Badische Anilin- & Soda-Fabrik (BASF), Farbwerke Hoechst og andre til I.G. Farbenindustrie.

I 1930-årene utviklet Bayer kjemiske polymerer som syntetisk gummi og polyuretan, samt legemiddelvirksomme sulfonamider. Farbenindustrie ble i 1945 oppløst av de allierte, og Farbenfabriken Bayer AG ble grunnlagt på ny i 1951. Fra 1952 hadde Bayer også store eierinteresser i det fotografiske industriselskapet Agfa-Gevaert. I 1978 overtok selskapet varemerket Alka-Seltzer, som er et syrenøytraliserende/smertestillende middel, og 1994 fikk Bayer tilbake retten til å bruke eget navn og logo på sin virksomhet i USA (Bayer Corporation).

Bayer-gruppen drev tidligere Bayer Chemicals og Bayer Animal Health, med virksomhet innen henholdsvis kjemisk industri og veterinærmedisin. Bayer Chemicals ble i 2004 skilt ut i selskapet Lanxess, og i 2019 solgte Bayer sin andel av selskapet. Bayer Animal Health ble i 2020 solgt til Elanco.

Oppkjøpet av Monsanto

I 2016 startet Bayer prosessen med å kjøpe opp det omstridte selskapet Monsanto, og oppkjøpet ble endelig i 2018 med en kjøpssum på 63 milliarder amerikanske dollar. I tiden rundt oppkjøpet hadde Monsanto en rekke søksmål rettet mot seg, og Bayer måtte dekke skader for rundt 190 millioner dollar. Selskapet opplevde som en følge av dette en nedgang i aksjeprisen på 30 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg