Mondelēz International

Artikkelstart

Mondelez International er et amerikansk næringsmiddelkonsern. Det ble grunnlagt i 1909, som J. L. Kraft and Bros. Company i Deerfield ved Chicago, Illinois.

Selskapet var opprinnelig osteprodusent, og er nå en av Norges største næringsmiddelprodusenter med kjente varemerker som Philadelphia (ost), Maxwell House, Gevalia og Jacobs (kaffe), Toblerone, Freia, Daim, Twist og Milka (sjokolade), Maarud og Estrella (snacks) og Ritz (kjeks).

Konsernet har en omsetning over 26 milliarder amerikanske dollar med rundt 83 000 ansatte (2017). Det er notert på Nasdaq-børsen i New York.

Historikk 

Selskapet ble grunnlagt av James Lewis Kraft og hans brødre som J.L. Kraft & Bros. Company. Det produserte og solgte opprinnelig ost, senere også andre meieriprodukter. Det ble i 1930 overtatt av National Dairy Products Corporation, men 1988 kjøpt av tobakkonsernet Philip Morris Companies.

Året etter integrerte selskapet med General Foods til Kraft General Foods. General Foods ble grunnlagt 1896 av Charles Post som Postum Cereal Company, tok senere navnet General Foods etter et datterselskap. Philip Morris kjøpte General Foods i 1985.

Kraft General Foods overtok i 1990 sveitsiske Jacobs Suchard, som produserer kaffe og sjokolade, og i 2000 National Biscuit Company, Nabisco, som produserer snacks og kjeks.

Kraft General Foods skiftet i 1995 navn til Kraft Foods, som ble børsnotert i 2001. I 2007 ble Kraft skilt fra Altria Group (tidligere Philip Morris). I 2010 ervervet Kraft det tradisjonsrike britiske sjokolademerket Cadbury. Deretter fulgte en full reorganisering av selskapet, i det aktivitetene på det nordamerikanske hjemmemarkedet beholdt navnet Kraft, mens den oversjøiske virksomheten ble organisert i selskapet Mondelez International.

I Norge ble Freia Marabou overtatt av Kraft General Foods i 1993. Omsetning 2,2 mrd. kr (2015).

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg