Philip Morris

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Philip Morris er en amerikansk tobakksvirksomhet som omfatter konsernene Philip Morris USA og Philip Morris International, til sammen verdens største tobakksvirksomhet. Morselskapet Altria Group eier også mesteparten av Mondelēz (tidligere Kraft Foods), verdens nest største næringsmiddelkonsern (omfatter bl.a. Freia i Norge), og ca. 30 % av SABMiller, et av verdens største bryggerikonsern. Gruppen har hovedsete i New York og omsetning 78 mrd. amerikanske dollar med rundt 80 000 ansatte (2017).

Philip Morris USA har hovedkvarter i Richmond i Virginia og er USAs ledende tobakksselskap. Hovedmerket er Marlboro, andre er Benson & Hedges, Chesterfield, Lark og Players. Philip Morris International har hovedkvarter i Lausanne i Sveits og har en andel på ca. 15 % av verdensmarkedet for sigaretter med produksjon ved rundt 50 anlegg over hele verden og salg i 160 land. Hovedmerket er også her Marlboro, verdens mest solgte sigarettmerke.

Historikk

Virksomheten har sine røtter i en tobakkshandel åpnet i Bond Street i London 1847 av Philip Morris. Han produserte i 1854 sine første egne sigaretter. I 1894 fikk virksomheten nye eiere og opprettet i 1902 en avdeling i New York, som importerte og solgte britiske sigaretter, bl.a. Marlboro med navn etter gaten Great Marlborough Street i London, hvor fabrikken lå. I 1919 ble New York-avdelingen overtatt av amerikanske eiere og etablert i Virgina som et nytt selskap under navnet Philip Morris & Company (fra 1955 bare Philip Morris). Selskapet begynte i 1929 å produsere egne sigaretter ved en fabrikk i Richmond, senere også i Louisville i Kentucky. I 1955 ble Marlboro-merket relansert med stort hell, nå med filter. Merket var inntil den annen verdenskrig blitt solgt som en mild sigarett for kvinner, men ble nå markedsført gjennom en utstrakt bruk av cowboysymbolikk («Marlboro Man»).

I 1954 startet den internasjonale tobakksvirksomheten først i Australia og senere i Venezuela (1956), Sveits (1963), Argentina (1965), Tyskland (1970) og etter hvert i flere andre land. Den internasjonale virksomheten ble i 1987 samlet i et eget selskap, Philip Morris International, mens den innenlandske virksomheten fikk navnet Philip Morris USA.

Philip Morris overtok 1969/70 bryggeriet Miller Brewing Company i Milwaukee og i 1978 Seven-Up Company (det siste solgt i 1986). I 1985 ble Philip Morris Companies dannet som et holdingselskap for alle virksomhetene. Samtidig gikk Philip Morris inn i næringsmiddelbransjen gjennom å overta General Foods, etterfulgt av Kraft Foods i 1988. Disse to ble integrert til Kraft General Foods, fra 1995 bare Kraft Foods, som ble børsnotert som et selvstendig selskap i 2001. I 2002 ble Miller Brewing Company sammenslått med sørafrikanske South African Breweries til SABMiller. Etter flere rettssaker mot Philip Morris og andre tobakksselskap angående helseskader påført røykere, skiftet konsernet i 2003 navn til Altria Group.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg