Philip Morris

Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Philip Morris er en amerikansk tobakksvirksomhet som omfatter konsernene Philip Morris USA og Philip Morris International, som til sammen utgjør verdens største tobakksvirksomhet.

Selskapet eies av Altria Group, som også eier mesteparten av Mondelēz (tidligere Kraft Foods), verdens nest største næringsmiddelkonsern, og cirka 30 prosent av SABMiller, et av verdens største bryggerikonsern. Phillip Morris International hadde i 2020 en omsetning på omtrent 76 milliarder dollar og 71 000 ansatte.

Philip Morris USA har hovedkvarter i Richmond i Virginia og er USAs ledende tobakksselskap. Hovedmerket er Marlboro, andre er Benson & Hedges, Chesterfield, Lark og Players. Philip Morris International har hovedkvarter i Lausanne i Sveits og har en andel på cirka 15 prosent av verdensmarkedet for sigaretter med produksjon ved rundt 40 anlegg over hele verden og salg i 180 land. Hovedmerket er også her Marlboro, verdens mest solgte sigarettmerke.

Historikk

Virksomheten har sine røtter i en tobakkshandel åpnet av Phillip Morris i 1847, i Bond Street i London, Storbritannia. Han produserte i 1854 sine første egne sigaretter. I 1894 fikk virksomheten nye eiere og opprettet i 1902 en avdeling i New York, som importerte og solgte britiske sigaretter, blant annet merket Marlboro med navn etter gaten Great Marlborough Street i London, hvor fabrikken lå.

I 1919 ble New York-avdelingen overtatt av amerikanske eiere og etablert i Virginia som et nytt selskap under navnet Philip Morris & Company (fra 1955 bare Philip Morris). Selskapet begynte i 1929 å produsere egne sigaretter ved en fabrikk i Richmond, senere også i Louisville i Kentucky. I 1955 ble Marlboro-merket relansert med stort hell, nå med filter. Merket hadde inntil andre verdenskrig blitt solgt som en mild sigarett for kvinner, men ble nå markedsført gjennom en utstrakt bruk av cowboysymbolikk («Marlboro Man»).

I 1954 startet den internasjonale tobakksvirksomheten først i Australia og senere i Venezuela i 1956, Sveits i 1963, Argentina i 1965, Tyskland i 1970 og etter hvert i flere andre land. Den internasjonale virksomheten ble i 1987 samlet i et eget selskap, Philip Morris International, mens den innenlandske virksomheten fikk navnet Philip Morris USA.

Philip Morris overtok i perioden 1969-1970 bryggeriet Miller Brewing Company i Milwaukee og i 1978 Seven-Up Company. Sistnevnte ble solgt igjen i 1986. I 1985 ble Philip Morris Companies dannet som et holdingselskap for alle virksomhetene. Samtidig gikk Philip Morris inn i næringsmiddelbransjen gjennom å overta General Foods, etterfulgt av Kraft Foods i 1988. Disse to ble integrert til Kraft General Foods, fra 1995 bare Kraft Foods, som ble børsnotert som et selvstendig selskap i 2001. Kraft Foods virksomhet utenfor Amerika ble i 2012 skilt ut til Mondelez International. Miller Brewing Company ble sammenslått med sørafrikanske South African Breweries til SABMiller i 2002.

Etter flere rettssaker mot Philip Morris og andre tobakksselskap angående helseskader påført røykere, fikk konsernet som eier selskapene det nye navnet Altria Group i 2002.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg