Faktaboks

Miseryfjellet
Uttale
mˈiseryfjellet
Den engelske elv med Miseryfjellet bak
Den engelske elv med Miseryfjellet bak
Lisens: CC BY SA 3.0
Kart
Kart over Bjørnøya med Miseryfjellet markert

Miseryfjellet er et platåformet fjell på østsiden av Bjørnøya, med tre topper: Urd, Verdande og Skuld. Navnene er etter de tre nornene i norrøn mytologi. Urd er øyas høyeste punkt, 536 meter over havet (moh). Skuld og Verdande er på henholdsvis 455 og 462 moh.

Geologi

Som det meste av Bjørnøya ellers består Miseryfjellet av avsetningsbergarter og de yngste lagene, som er fra trias (252 til 201 millioner år siden), finnes bare helt øverst i Miseryfjellet. Disse består mest av grå skifere som ble avsatt i grunne havområder og de inneholder fossiler av blant annet panserpadder og muslinger. Underst er det lag fra devon (om lag 419 til 359 millioner år siden) og i mellom finnes lag fra karbon (om lag 359 til 299 millioner år siden). Kullag kan ses i både devon og karbon.

Navnet

Navnet på fjellet har en litt komplisert forklaring. Det stammer fra en hendelse i 1605. Engelske Jonas Poole (1566−1612) og Stephen Bennet var sendt til Bjørnøya (Cherry Island) av det engelske Muscovy Company for å drepe hvalross og utvinne olje av spekket. En dag de skulle tilbake til skipet gikk mye galt, blant annet ble lettbåten nesten oversvømt i bølgene og to gutter nesten truffet av steinsprang. De måtte klatre opp på et fjell for å tilkalle hjelp. Dette fjellet kalte de Mount-miserie (Mount Misery).

Dette fjellet lå sør på øya. Et veldig høyt fjell øst-sør-øst på øya ble kalt Mount Maleperdus fordi mennene drepte to rev i nærheten. Maleperduis var gjemmestedet til reven Reynard i fortellingen Reynard the Fox som var populær i perioden.

I ettertid ble navnene blandet sammen og Mount Misery/Miseryfjellet er blitt navnet på det som opprinnelig het Mount Maleperdus, mens dette navnet har gått ut av bruk.

Hendelsene er beskrevet i engelsk politiker, kartograf og fjellklatrer Sir Martin Conways (1856−1937) svalbardhistorie «No Man's Land» fra 1906. Her siterer Conway fra Jonas Pooles beretning om hvalrossekspedisjonen til Bjørnøya i 1605. Denne beretningen er inkludert i Pooles «Divers voyages to Cherie Iland» og finnes i bind 3 (1625) av «Purchas his Pilgrimes», en samling i flere bind av tidligere reiseberetninger utgitt av Samuel Purchas (c.1577−1626).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hjelle, Audun (1993): Svalbards geologi, Polarhåndbok nr. 6, Norsk Polarinstitutt, Oslo

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg