Panserpadder er en utdødd gruppe amfibier som levde fra sein devontid til slutten av triasperioden. Et annet navn på gruppen er Labyrinthodontia. De utviklet seg fra kvastfinnefiskene, og blant dem finnes stamfaren til alle landlevende virveldyr (tetrapoder). Det er ikke en monofyletisk gruppe.

Faktaboks

Også kjent som
Labyrinthodontia

Beskrivelse

Hodeskallen var bygget opp av massive knokler, som dannet et sammenhengende dekke bare med åpninger for øyne og nese. Kjevene var tett besatt med et stort antall spisse, kraftige tenner. Tennenes ytre emaljeflate var foldet, slik at de hadde en stripet overflate og et labyrintmønster i tverrsnitt. Panserpaddene var gjerne tunge, brede og forholdsvis korte, med små lemmer og ganske lang hale. Noen hadde benplater på buksiden. En del levde på land, mange var amfibiske og holdt til i sumper, innsjøer og elver, mens noen få former muligens levde i havet.

Utbredelse

Blant panserpaddene finnes blant annet Ichthyostega, Acanthostega og Tiktaalik. Fossiler av panserpadder er funnet over hele verden, blant annet på Svalbard.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg