Michael Raymond Lloyd

Michael Raymond Lloyd (1927–2017) var en britisk ar­kitekt, utdannet ved AA i London i 1954. Han er særlig kjent for sin pedagogiske innsats og innflytelse gjennom arbeide ved en rekke arkitektskoler verden over. En betydelig del av hans faglige virke har vært i Norge. Allerede som student deltok han i gjenreisningen av Finnmark.

Etter eksamen arrangerte Alvar Aalto arbeid for ham i Helsingfors. Deretter ble han invitert til Oslo av arkitekt Knut Knutsen der han arbeidet på hans kontor og underviste på Kunsthåndverkskolen (SHKS). Han un­der­viste så på AA 1960–62, og så igjen på SHKS 1962–63.

I årene 1963–66 stiftet og bygget Lloyd opp Faculty of Ar­chi­tecture ved University of Kumasi i Ghana, Vest-Afrikas første arkitektskole. Han ble så rektor på AA i årene 1966–1971, og star­tet deretter egen arkitektpraksis. I 1974 ba RIBA ham om å over­ta Hull School of Architec­ture for å bygge den opp igjen kvali­tets­­­mes­sig, et arbeide som varte til 1977. I tillegg un­derviste han (i 1976) ved Uni­ver­si­ty of Lon­don.

I 1979–1981 arbeidet han for Overseas Develop­ment Admi­ni­stra­tion i Sentral-Ame­ri­ka. Deretter kom han tilbake til Norge, hvor han arbeidet for F. S. Platou og Norconsult, først på Al Do­ra, deretter i Saudi Ara­bia, som an­svarlig for et re­gion­plan­prosjekt. Senere var det prosjekter for Norad, med evalue­ring av prosjekter i ulike land.

Lloyd var medstifter (sammen med Svein Hatløy) av Bergen arkitektskole i 1986, og underviste her til 1991. Senere virket han som professor II i Plan på AHO i Oslo til 1994, blant annet med et prosjekt på Makerere-universitet i Uganda. Han arbeidet også som professor i Costa Rica og i Mexico og bisto lokale krefter med ny arkitektskole i Reykjavik og etableringen av det internasjonale Røros-seminaret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg