Hull (by i Storbritannia)

Hull – by i Storbritannia. Tårnet som stikker opp tilhører kirken Hull Minster, som kan dateres tilbake til 1300-tallet og er fredet.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Hull er en by i Storbritannia, England, i grevskapet Yorkshire, på den nordlige bredden ved elven Hulls utløp i Humber, 35 kilometer fra Nordsjøen. Hull er en samvirkende myndighet, har 256 405 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 71 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
hʌl
Også kjent som
offisielt Kingston-upon-Hull

Hull er en stor havneby som betjener industriområdene i West Yorkshire, Lincolnshire og East Midlands. De store dokkene ble påbegynt i 1794. Importen omfatter tømmer, korn og matvarer, mens eksporten til størstedelen består av industrivarer. Byen har også en stor fiskehavn. Industrien er allsidig, blant annet er foredling av petroleum fra Nordsjøen viktig for økonomien. Ved åpningen av broen Humber Bridge over Humber i 1981 fikk byen utvidet sitt oppland betydelig.

Hull har flere høyere utdanningsinstitusjoner; University of Hull, University of Lincoln, Hull School of Art og Hull York Medical School.

Hull fikk byrettigheter i 1299, var i middelalderen en viktig handels- og sjøfartsby og fikk bystatus i 1897. Byen ble sterkt skadd under andre verdenskrig, men har bevart flere vakre gamle bygninger, blant annet middelalderkirkene Holy Trinity og St. Mary. Gamlebyen inneholder en rekke historiske bygninger og blant museer finnes et slavehandelmuseum i huset der William Wilberforce ble født, et sjøfartsmuseum og et transportmuseum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg