Mesa

Artikkelstart

Mesa er en by og forstad i den sørlige sentrale del av delstaten Arizona i USA med 508 958 innbyggere (U.S. Census, 2018). Mesa ligger i East Valley omkring 32 kilometer sørøst for Phoenix. Sammen med Phoenix og Scottsdale danner Mesa en større byregion (metropolitan area) med rundt 4,8 millioner innbyggere. Mesa er USAs største forstad i antall innbyggere og Arizonas tredje største by etter Phoenix og Tucson. Den er samtidig USAs største by som ikke er en fylkeshovedstad.

Navnet mesa betyr tavlefjell, med flat topp og bratte sider, og viser til at byen ble anlagt på et platå over East Valley.

Befolkning

81,6 prosent av befolkningen er hvite, 2,4 prosent er afrikansk-amerikanere, 2,2 prosent nordamerikanske urfolk og 2,0 prosent er asiater (2010). Siden Mesa har størst utstrekning mellom øst og vest, refererer innbyggerne ofte til West Mesa og East Mesa. Om lag en fjerdedel av befolkningen er mormoner.

Økonomi og kultur

Mesa har lenge vært senter for jordbruk og fruktdyrking, men etter andre verdenskrig har industriproduksjon (blant annet bygging av Boeing AH-64 Apache kamphelikoptre), detaljhandel og turisme fått større betydning. Flest er ansatt i helsesektoren og skolevesenet.

Mesa har høyskole (Mesa Community College fra 1966), avdelinger av Arizona State University og A. T. Still University og en flyskole.

Byen har et mormontempel fra 1927, amfiteater fra 1979, kunstsenter og flere museer. Arizona Museum of Natural History ble grunnlagt i 1977 og Mesa Historical Museum åpnet i 1987. Det er flere historiske bygninger og arkeologiske steder (Mesa Grande Ruins og Park of the Canals). Den største av flere parker er Red Mountain Park.

Historie

Hohokam (urfolk) bodde i Mesa i omkring to tusen år. De bygde det opprinnelige og lange kanalsystemet til irrigasjon for et omfattende jordbruk; kanalnettet var svært omfattende omkring 1450 og deler er fremdeles i bruk. Man vet ikke hvordan og når hohokam-folket forsvant.

Amerikanske tropper bekjempet og fordrev apacher nær Mesa etter midten av 1800-tallet. De første nybyggerne, som var mormoner ledet av Daniel Webster Jones, kom til Mesa fra Utah og Idaho og grunnla Mesa i 1878. De tilegnet seg tomter og begynte å rydde de gamle kanalene.

Den første skolen ble bygd i 1883 i det som dengang het Mesa City, og hadde omkring 300 innbyggere. Mesa fikk bystatus samme år. Under den store økonomiske depresjonen i 1930-årene fikk gater nytt dekke og det ble bygd blant annet nytt rådhus, sykehus og bibliotek. Med åpningen av flyplassene Falcon Field og Williams Field i 1941 flyttet mye militært personale inn i Mesa-området.

Turismens utvikling etter andre verdenskrig økte befolkningen i Mesa og det øvrige Phoenix-området sterkt. Industri, spesielt innen luftfart, var betydelig i 1950- og 1960-årene. I 1960 arbeidet halvparten av de sysselsatte i jordbruk, men er blitt redusert som følge av Mesas vekst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg