Norsk Arbeidsgiverforening

Artikkelstart

Norsk Arbeidsgiverforening er en arbeidsgiverorganisasjon stiftet i 1900, delvis som mottrekk overfor Arbeidernes faglige landsorganisasjon, som var blitt opprettet året før. Arbeidernes faglige landsorganisasjon skiftet senere navn til Landsorganisasjonen i Norge, LO.

Faktaboks

Også kjent som
N.A.F.

Formålet med N.A.F. var, ifølge statuttene, å opprettholde gode og varige forhold mellom arbeidsgivere og arbeidere. Den skulle søke å unngå og ordne arbeidstvister, veilede foreningens medlemmer om lønns- og arbeidsvilkår, fremme samarbeidet mellom norske arbeidsgivere og behandle sosiale spørsmål av betydning for bedriftene. N.A.F. var den største arbeidsgiverforeningen i Norge og de organiserte arbeidsgivernes viktigste representant overfor myndighetene. Den var part i en rekke tariffavtaler med LO og andre fagforeninger. Den første hovedavtalen i arbeidslivet ble inngått i 1935 mellom N.A.F. og Arbeidernes faglige landsorganisasjon.

N.A.F. ble oppløst i 1989 da den dannet Næringslivets Hovedorganisasjon sammen med Norges Industriforbund og Norges Håndverkerforbund.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Aarvig, Lars & Oddvar Erikstad: En avslutning – og en begynnelse : Norsk arbeidsgiverforening 1975-1988, 1989, isbn 82-7511-012-2, Finn boken
  • Petersen, Erling: Norsk arbeidsgiverforening 1900-1950, 1950
  • Petersen, Erling: Norsk arbeidsgiverforening 1950-1975, 1975

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg