Mehamn lufthavn, sivil, regional lufthavnkortbanenettet. Lufthavnen ligger i Gamvik kommune, Finnmark, ca. 2 km utenfor sentrum av Mehamn. Lufthavnen eies og drives av Avinor AS.

Finnmark fylkeskommune la i 1966 fram en utredning for utbygging av seks kortbaneflyplasser i Finnmark. Nordkyn lå isolert til, spesielt vinterstid, og var et av stedene fylkeskommunen anbefalte. Samtidig som dette ble gjort lokalt, hadde regjeringen startet arbeidet med en flyplasstruktur for kortbane over hele landet. Her ble landet delt inn i soner og faser, og Finnmark var den siste fasen som skulle bygges ut.

Det var lokal diskusjon om lokalisering. Kommunestyret i Gamvik kommune ønsket å bygge flyplass sørvest for Mehamn, der gården Sørfjorden lå. Dette var ikke innbyggerne i Gamvik tettsted enig i, og begynte oppgradering av den allerede etablerte flystripen som var i Gamvik (ca. 20 km fra kommunesenteret Mehamn). Luftfartsverket (senere Avinor) støttet dette, med bakgrunn i at løsningen i Gamvik ville ha lav investeringskostnad.

I den andre kommunen på Nordkyn, Lebesby, ønsket man en flyplass nært kommunesenteret i Kjøllefjord. Også der var det en opparbeidet flystripe, og kommunen valgte å istandsette, og oppgradere denne. Kjøllefjord flyplass åpnet i 1974, men på grunn av etableringen i Mehamn, ble det aldri trafikk til Kjøllefjord.

Samtidig som flyplassdiskusjonen pågikk, bestemte Stortinget seg for å bygge ny vei til Nordkyn - fv. 888. Dette ville gjøre bygdene på Nordkyn mindre isolert - spesielt på vinterstid - og samtidig anså man at området da kunne klare seg med én flyplass. Det ble derfor gitt konsesjon og klarsignal for bygging i Mehamn, slik kommunestyret hadde vedtatt. 

Det tok 39 dager fra byggingen startet til første flyet kunne lande. Og den nye lufthavnen i Mehamn åpnet 1.august 1974, og Widerøe startet å operere med Twin Otter, etter å ha vunnet konsesjon på rutene i konkurranse med Norving.

Den nye lufthavnen i Mehamn ble eid av Veidekke AS de første to årene, som følge av forsinket betaling for jobben. Kommunen overtok etterhvert eierskap og drift, inntil Luftfartsverket (senere Avinor) overtok 1.januar 1997.

Widerøe har fra starten av vært operatør ved Mehamn lufthavn, først med flytypen Twin Otter og en en kort periode med Dash 7, men fra 1995 er Mehamn operert med Dash 8. 

Som følge av bratt terreng syd for flyplassen, opereres Dash 8 med vektbegrensning.

  • 11.mars 1982 – Widerøe's Twin Otter i rute 933 på vei fra Berlevåg til Mehamn styrtet i havet. 15 personer omkom. Les mer i artikkelen om Mehamnulykken.
  • Antall passasjerer (inkl. transitt) 2017: 23 794
  • ICAO: ENMH
  • IATA: MEH
  • Betjening: AFIS
  • Rullebane (TODA): 800/800 meter

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.