Faktaboks

Veidekke
Offisielt navn
Veidekke ASA
Organisasjonstype
Allmennaksjeselskap
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
06.02.1936
Daglig leder
Jimmy Fredrik Bengtsson
Styreleder
Gro Bakstad
Logo
Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Veidekke ASA er et norsk entreprenørkonsern som driver bygge- og anleggsvirksomhet (Veidekke Entreprenør/Veidekke Bygg), eiendomsutvikling (Veidekke Eiendom), samt asfaltproduksjon, asfaltlegging og veivedlikehold (Veidekke Infrastruktur). Selskapet er Norges største på området, og har omfattende virksomhet også i Danmark (Hoffmann AS) og Sverige. Totalt sett er Veidekke en av Skandinavias største entreprenører.

Veidekke ble grunnlagt i 1936, og ble børsnotert i 1986. Omsetning er cirka 37 milliarder kr med rundt 8200 ansatte (2019). Største eiere er eiendomsselskapet OBOS Forretningsbygg og Folketrygdfondet, samt ansatte i konsernet. Hovedkontoret ligger i Oslo.

Historikk

Veidekke ble grunnlagt i 1936 av Nico S. Beer og Gustav Piene og drev i begynnelsen asfaltlegging og steinsetting i beskjeden målestokk. Etter andre verdenskrig skaffet bedriften seg kompetanse i anlegging av rullebaner på flyplasser (først på Sola). Senere begynte Veidekke også med dekke på motorveier.

I 1970-årene begynte Veidekke virksomhet i Øst-Afrika på oppdrag for NORAD (datterselskapet Noremco), samtidig som hovedvirksomheten i Norge ble anlegg av vannkraftdemninger. Etter mange oppkjøp fra 1980-årene og fremover ble Veidekke engasjert i byggevirksomhet, og i 1989 gikk veidekkevirksomheten i A/S Sigurd Hesselberg (grunnlagt 1897) inn i konsernet. I 1991 ble Aker Entreprenør (det fusjonerte Astrup & Aubert og Høyer-Ellefsen) overtatt fra Aker-konsernet.

Veidekke etablerte seg i Sverige i 1998 og kjøpte i 2000 det danske entreprenørselskapet H. Hoffmann & Sønner (grunnlagt 1863).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Veidekke
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
41.200 Oppføring av bygninger

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg