Fjernstyrt kontrolltårn ved Vardø lufthavn
Fjernstyrt kontrolltårn ved Vardø lufthavn
Lisens: CC BY SA 3.0

Remote Tower Centre er en sentral for fjernovervåking og -kontroll av lufttrafikktjenesten (ATC) på lokale lufthavner. Konseptet går ut på at lufttrafikktjenesten utføres på et annet sted enn i det lokale kontrolltårnetflyplassen.

Konseptet

Konseptet fungerer ved at flygeledere eller AFIS-fullmektiger jobber ved en ekstern tårnsentral – RTC – i stedet for å jobbe i et lokalt kontrolltårn ved lufthavnene. De kan overvåke flere lufthavner samtidig, ved hjelp av sensorer og høyoppløselige kamerabilder som overføres til sentralen.

Historie

Idéen til RTC dukket opp i 1996, da et vitenskapelig kollokvium fra DLR Institute of Flight Guidance foreslo et «Virtual Holography»-konsept for lufttrafikktjenesten, der en tredimensjonal projeksjon skulle vise lufttrafikken, og som dermed kunne observeres i alle vinkler av flygelederen. Fem år senere vant en gruppe britiske forskere en pris for beste framtidskonsept med idéen, og for prispengene gikk det raskt fra idé til handling.

Det utviklet seg til et internasjonalt samarbeid, og den første testen ble gjennomført av SAAB Group ved Ängelholm lufthavn i Sverige i 2009. Det ble etter dette testet ved flere mindre lufthavner rundt om i Europa og Australia, og etter hvert flere steder verden over.

Verdens første RTC i ordinært virke ble satt i drift 21. april 2015 i Sundsvall i Sverige. Fra Sundsvall/Midlanda kunne man fra dette tidspunktet fjernkontrollere lufttrafikken ved Örnskjöldsvik lufthavn.

I Sverige ble også verdens første flyplass uten eget kontrolltårn bygget. Det var Scandinavian Mountains Airport – Sälen-Trysil lufthavn – som ble satt i drift i 2019, og som kun har mulighet for fjernstyrt lufttrafikktjeneste.

I Norge åpnet Avinor lokalt RTC i Bodø, den 20. oktober 2020. Denne tårnsentralen fjernkontrollerer flere av de mindre lufthavnene i Norge. De første lufthavnene som ble fjernkontrollert i Norge var Røst, Vardø, Berlevåg og Hasvik. I alt har Avinor vedtatt fjernkontrollering av 15 lufthavner, og har videre planer om utvidelse av dette.

Den nye Mo i Rana lufthavn, Fagerlia, som er under bygging, vil bli den første flyplassen i Norge som bygges uten lokalt kontrolltårn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg