Marte Michelet

Faktaboks

Marte Michelet

Marte Brekke Michelet

født:
26. mai 1975, Oslo
Marte Michelet under lanseringen av boken Hva visste hjemmefronten?, som startet en stor debatt om historien om jødeutryddelsen i Norge.
Marte Michelet
Av /Samfoto/NTB Scanpix.

Marte Brekke Michelet er en norsk forfatter, kommentator og journalist. Michelet utga i 2014 Den største forbrytelsen, som beskriver jødeutryddelsen i Norge under andre verdenskrig. For den mottok hun Brageprisen for beste sakprosabok. Hennes neste bok Hva visste hjemmefronten? fra 2018, som også omhandler jødeutryddelsen i Norge, vakte stor oppmerksomhet, og ansporet til en av de største norske historikerdebattene på mange år. For denne mottok hun Bokhandelens sakprosapris.

Bakgrunn

Michelet har bakgrunn fra venstresiden i norsk politikk og var leder av Rød Ungdom i perioden 1996 til 1998. Hun var redaktør i RadiOrakel fra 2002 til 2003. Senere var hun journalist i NRK, blant annet som reporter, vaktsjef og programleder. Michelet var journalist og politisk kommentator for Dagbladet fra 2006 til 2014, fra 2009 som debatt- og kronikkansvarlig, samt restaurantanmelder. Hun flyttet til Sverige i 2014.

Den største forbrytelsen

Av /Gyldendal forlag.
Snublesteiner til minne om fire medlemmer av familien Braude som mistet livet under jødeutryddelsen i Norge. Historien om familien er beskrevet i Michelets bok Den største forbrytelsen.
Jødisk Museum, Oslo.

I Den største forbrytelsen fra 2014 forteller Marte Michelet historien om det norske holocaust, eksemplifisert ved skjebnen til ekteparet Benzel og Sara Braude og deres fire barn fra Grünerløkka i Oslo. Deres historie blir fortalt mot bakteppet av nazismens framvekst, og de historiske forutsetningene for antisemittismen i Norge. Boken ble mottatt med stor begeistring, den solgte i 30.000 eksemplarer og fikk strålende kritikker. I VG ble boken anmeldt av Guri Hjeltnes, historiker og direktør for Holocaust-senteret. Hjeltnes ga boken terningkast seks, og konkluderte med at Den største forbrytelsen var «årets viktigste sakprosabok», mens Marius Wulfsberg i Dagbladet kalte den «årets viktigste bok».

Den største forbrytelsen ble i 2014 belønnet med Brageprisen i kategorien sakprosa, og i 2017 ble det kjent at boken skal filmatiseres i regi av Marius Holst.

Hva visste hjemmefronten?

Av /Gyldendal forlag.

Hva visste hjemmefronten? med den ladede undertittelen Holocaust i Norge: Varslene, unnvikelsene, hemmeligholdet, ble lansert for et fullstappet auditorium i Gyldendalhuset 8. november 2018. De fleste avisene anmeldte boken samme dag, og Dagbladets anmelder Marius Wulfsberg trillet en sekser på terningen og gjentok seg selv fra fire år tidligere da han blant annet skrev at: «Det er rett og slett årets viktigste bok og anbefales på det sterkeste!» Guri Hjeltnes, direktøren for Holocaustsenteret, anmeldte igjen boken for VG og var denne gang noe mer forbeholden: «Boken scorer høyt på terningen for å være drivende lesning, spennende, og for å skape offentlig interesse for viktige okkupasjonstemaer. Men den triller noe ned fordi den drevne skribenten Michelet så lett kunne gitt dette viktige stoffet, med så mye sprengstoff, litt mer modning og kontekst fra verdenskrig og okkupasjonssamfunn», heter det blant annet i anmeldelsen som landet på en firer på terningen.

Hva visste hjemmefronten? utløste uansett et voldsomt engasjement og en omfattende offentlig debatt gjennom hele høsten 2108. Blant annet førte boken til sterke reaksjoner både fra historikere og fra familiemedlemmer til nå avdøde motstandshelter. Det hele toppet seg 20. desember, med et åpent møte i Samfunnssalen i Oslo, der Michelet møtte flere av sine kritikere til debatt.

Bakgrunnen for engasjementet blant norske krigshistorikere er påstanden Michelet fremsetter i boken om at at flere i Hjemmefrontens ledelse, deriblant Gunnar Sønsteby, hadde informasjon om de planlagte deportasjonene av norske jøder høsten 1942. Men at de valgte å ignorere og fortie denne informasjonen, med det resultat at jødene ikke ble advart tidsnok til å komme seg i sikkerhet. I alt 773 norske jøder ble sendt til de tyske dødsleirene. Et annet følsomt punkt som Michelet berører, er at de jødene som faktisk klarte å rømme oftest ble avkrevd betaling av norske grenseloser. Dette til forskjell fra «rene» norske motstandsfolk, som ble loset gratis over grensen. Noe som igjen kan tyde på at jødene ble ansett som fremmedartete og mindre verdt enn andre nordmenn.

Slik rokker Marte Michelet ved en rekke etablerte «sannheter» om den heroiske norske motstandskampen, og det hun selv kaller «en selvbedragersk jubileumskultur». Hun retter også implisitt kritikk mot de som tidligere har vært skrevet om det norske holocaust, som hun mener har unnlatt å problematisere hjemmefrontens manglende interesse for jødenes sak. Kritikken rammer blant annet bøkene til krigshistorikeren Ragnar Ulstein, og Bjarte Brulands bok Holocaust i Norge (2017), som mange anser som et standardverk.

Samtidig illustrerte debatten om Hva visste hjemmefronten? den grunnleggende mistilliten som langt på vei hersker mellom faghistorikere og akademikere på den ene side, og journalister og allmenne sakprosaforfattere på den andre siden.

Marte Michelet er en effektiv og dramaturgisk bevisst forfatter som gjerne tar i bruk moralsk appellerende virkemidler, i tråd med kjente journalistiske fortellergrep. Hun er aktørorientert, også det er et mye brukt stilistisk virkemiddel innenfor moderne sakprosa, og hun går langt i å tolke andres intensjoner. Michelet går heller ikke av veien for å konkludere på bakgrunn av det som kan kalles indisierekker, for å plassere skyld og ansvar der hun mener det hører hjemme.

Likevel er det ikke til å komme forbi at Hva visste hjemmefronten? har vært et av de viktigste bidragene til en fornyet debatt om det store nasjonale narrativet om Norge. Og har dermed også vært med på å justere vårt selvbilde som nasjon.

Familie

Marte Michelet er datter av litografen Toril Brekke og forfatteren Jon Michelet.

Priser

  • Brageprisen 2014 for Den største forbrytelsen
  • Bokhandelens sakprosapris 2018 for Hva visste hjemmefronten?

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Et utvalg artikler fra debatten om Hva visste hjemmefronten?

Litteratur

  • Den største forbrytelsen (Gyldendal, 2014)
  • Hva visste hjemmefronten? Holocaust i Norge: Varslene, unnvikelsene, hemmeligholdet (Gyldendal 2018)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg