Faktaboks

Margaret Mead
Uttale
mi:d
Født
16. desember 1901, Philadelphia, Pennsylvania, USA
Død
15. november 1978, New York City, New York, USA
Margaret Mead

Margaret Mead

Av /NTB Scanpix ※.

Margaret Mead var en amerikansk kulturantropolog. Hun er særlig kjent for sine feltstudierSamoa, Bali, Admiralitetsøyene og Ny-Guinea og for sin langvarige rolle som talsperson for antropologi og antropologiske perspektiver i det offentlige rom. Hennes forskning har dessuten hatt betydning for barne- og ungdomspsykologien, idet hun belyser generelle problemer med et stort komparativt materiale.

Mead var student av Franz Boas og Ruth Benedict ved Columbia University, hvor hun tok mastergraden i 1924 og doktorgraden i 1929. I likhet med Benedict fokuserte hun sin forskning på barneoppdragelse og personlighet med utgangspunkt i kulturbegrepet, som Boas hadde gjort til en hjørnestein i amerikansk antropologi. Dertil ble kjønnsroller og seksualitet i ulike kulturer sentrale temaer i Meads forskning. Hun argumenterer i tilknytning til disse at personligheten i stor grad bestemmes av kulturen gjennom sosialisering og oppdragelse, og at kjønnsroller og seksuelle normer viser stor variasjon mellom kulturer. Mange har regnet at perspektivene som hun utviklet rundt studiene av disse siste temaene hadde stor innflytelse på feminismen så vel som på den seksuelle revolusjonen på 1960-tallet.

Mead gjorde en stor innsats for å spre antropologi til et større publikum gjennom bøker, tidskriftartikler, samt TV- og radioinnslag. Ut fra sin innsikt i andre kulturer arbeidet hun også for samfunnsendringer i USA. Spesielt var hun opptatt av behovet for et nytt utdanningssystem og for endrede holdninger til alders- og kjønnsbaserte roller.

Mead var gift tre ganger, sist og lengst med antropologen Gregory Bateson (fra 1936 til 1950). De gjorde feltarbeid sammen på Bali, og deres film- og fotomateriale herfra regnes som et pionerarbeid innen visuell antropologi. Sammen fikk de datteren Mary Catherine Bateson som også ble antropolog. Mead hadde hadde også et svært nært forhold til sin lærer, Ruth Benedict. I en bok om sin foreldre (With a Daughter's Eye, 1984) antyder Mary Catherine Bateson at dette forholdet hadde en erotisk dimensjon, men Mead identifiserte seg selv aldri som lesbisk eller biseksuell.

Etter Meads død har antropologen Derek Freeman (fra New Zealand) skrevet et par bøker der han særlig kritiserer Meads arbeider fra Samoa (Margaret Mead and Samoa, 1983 og The Fateful Hoaxing of Margaret Mead: A Historical Analysis of her Samoan Research, 1999). Han hevder i disse bøkene at hun gir et svært uriktig bilde av den samoanske kulturen, og at denne egentlig ikke er mindre seksualfiendtlig og dobbeltmoralsk enn den amerikanske kulturen. Bøkene ga opphav til en langvarig og til dels bitter debatt mellom antropologer som forsvarte Mead og andre som støttet Freemans kritikk.

Blant Meads mange bøker kan nevnes:

 • Coming of Age in Samoa (1928)
 • Growing Up in New Guinea (1930)
 • The Changing Culture of an Indian Tribe (1932)
 • Sex and Temperament in Three Primitive Societies (1935)
 • Cooperation and Competition among Primitive Peoples (1937)
 • And Keep Your Powder Dry: An Anthropologists Looks at America (1942)
 • Balinese Character: A Photographic Analysis(med Gregory Bateson, 1942)
 • Male and Female (1949)
 • New Lives for Old: Cultural Transformation in Manus, 1928-1953 (1956)
 • Culture and Commitment. A Study of the Generation Gap (1970; norsk oversettelse Broen over generasjonskløften, 1971)
 • The Mountain Arapesh: Stream of Events in Alitoa (1971)
 • Blackberry Winter: My Earlier Years (1972)

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Margaret Mead

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg