Gregory Bateson

Faktaboks

Gregory Bateson
Uttale
bˈeitsn
Født
9. mai 1904, Grantchester, Storbritannia
Død
4. juli 1980, San Francisco, California, USA

Artikkelstart

Gregory Bateson var en amerikansk samfunnsforsker og systemteoretiker av britisk opphav. I utgangspunktet var han lingvist og sosialantropolog, men bidro etter hvert med teoribyggende forskning på mange fagfelt, som kybernetikk, økologi, evolusjonsbiologi, psykiatri og kommunikasjonsstudier (inkludert kommunikasjon mellom dyr). En grunnleggende interesse for hvordan systemer regulerer seg selv (systemteori) danner en rød tråd gjennom de fleste av hans arbeider.

Denne interessen hadde sitt utspring i Batesons antropologiske studier. I 1930-årene gjorde han feltarbeider blant iatmul og andre folkegrupper på Ny-Guinea, senere også på Bali. Feltarbeidet blant iatmul la grunnlaget for boka Naven (1936), der Bateson analyserer et ritual som praktiseres av denne folkegruppa. I likhet med andre antropologer er han opptatt av ritualers regulerende funksjoner, men fordi også viser at naven-ritualet lar seg analysere på flere alternative måter, regnes boka i dag som en sosialantropologisk klassiker. Her introduserer han dessuten begrepet skismogenese (som viser til hva som fremmer motsetninger) som han senere har brukt i flere sammenhenger. Som beskrivende for en type kulturer kontrasterer han for eksempel skismogenetiske kulturer med andre som heller tilstreber en form for stasis eller likevekt (steady state). En slik kultur fant han for eksempel på Bali.

Her og delvis også på Ny-Guinea arbeidet han sammen med Margaret Mead, som han var gift med fra 1936 til 1950. På Bali gjorde de sammen et banebrytende arbeid med bruk av fotografi og film, blant annet presentert i boka Balinese Character: A Photographic Analysis (1942) og filmen Childhood Rivalry in Bali and New Guinea (1940).

Etter andre verdenskrig flyttet Bateson til USA, hvor han særlig ble opptatt med hvordan modeller fra den nye kybernetikken (systemteori) lar seg anvende i samfunnsvitenskapene, fra analyser av fenomener som lek og kunst til våpenkappløp og internasjonale relasjoner. Innen psykiatrien er Bateson særlig kjent for sin teori om double bind, dobbeltbindinger, det vil si innbyrdes motstridende påbud og forbud som låser et barn i en situasjon der det vil føle ethvert handlingsvalg som galt og dermed respondere på motstridende måter. Teorien ble opprinnelig lansert som en mulig forklaring på schizofreni. Selv om denne sykdommen senere har vist seg å være sterkt betinget av genetisk arv, tjener Batesons teori fortsatt til å framheve kompleksiteten i all kommunikasjon.

Flere av Batesons viktigste artikler på mange av de nevnte feltene og andre er samlet i artikkelsamlingen Steps to an Ecology of Mind (1972). Her prøver han dessuten å knytte sine tilnærminger til en mer helhetlig økologisk antropologi. Dette perspektivet oppsummerer han i boka Mind and Nature (1979). En studie som dessuten trekker inn en tolkning av hva mennesker oppfatter som «hellig», Angels Fear, ble utgitt posthumt i 1987 av datteren Mary Catherine Bateson.

Gregory Bateson var sønn av zoologen og genetikeren William Bateson. Fra 1936 til 1950 var han gift med den amerikanske kulturantropologen Margaret Mead. Sammen hadde de datteren Mary Catherine Bateson (1939–2021), som også var antropolog. Bateson var senere gift med Elizabeth Sumner (fra 1951 til 1957) og senest med Lois Cammack (fra 1961).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg