Admiralitetsøyene er ei øygruppe i Bismarck Archipelago, nordøst for Ny-Guinea, tilhørende Papua Ny-Guinea. Hovedstaden er Lorengau.

Faktaboks

Også kjent som

Admiralty Islands

Øygruppa består av 40 øyer med samlet areal ca. 2100 km2 og 33 000 innbyggere (1990) som snakker austronesiske språk. Sammen med Wuvulu og noen små atoller i vest tilhører øygruppa provinsen Manus.

Hovedøya Manus er bygd opp av eruptive bergarter og stiger bratt opp fra et flatt, skogdekt kystland. Høyeste punkt er Mount Dremsel; 718 moh. I sør ligger også noen få høye øyer, ellers består øygruppen av lave koralløyer. Det dyrkes kokospalmer her, kopra blir eksportert, og det er fiskerier.

Øyene ble oppdaget av nederlandske sjøfarere i 1616 og fikk sitt navn i 1767 etter det britiske admiralitet. De hørte til tysk Ny-Guinea i 1885–1918, og ble senere administrert av Australia. Fra 1975 er de del av Papua Ny-Guinea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg