Faktaboks

Ruth Fulton Benedict
Uttale
bˈenedict
Født
5. juni 1887, New York City, New York, USA
Død
17. september 1948, New York City, New York, USA
Ruth Fulton Benedict
Ruth Fulton Benedict
Av /Library of Congress, USA 𝒲.

Ruth Fulton Benedict var en amerikansk antropolog og sosiolog. I 1930 ble Benedict professor ved Columbia University i New York.

Ideer

I sitt hovedverk, Patterns of Culture (1934, norsk oversettelse Kulturmønstre, 1970), som er en av antropologiens bestselgere, lanserte hun konfigurasjonsteorien. Ifølge den er det sammenstillingen av kulturelementene, deres konfigurasjon, som gir hver kulturform sitt særpreg og sin unike livsstil. Hun prøvde også å vise hvordan disse livsstilene skaper personlighetstyper som er spesifikke for de ulike kulturformene.

Benedict illustrerte teorien sin med et studium av tre kulturer. Zuni-folket i New Mexico ble beskrevet som balanserte og harmoniske («apolloniske»), mens kwakiutl-folket på Amerikas nordvestkyst ble ansett som det motsatte («dionysiske»). De melanesiske dobuene, på sin side, omtalte hun som angstfylte, med mye intern krangel.

Betydning

Benedict har betydd mye for moderne sosialantropologi og sosialpsykologi, blant annet via skriftene til Margaret Mead.

Utgivelser

I 1946 publiserte hun en karakteristikk av japansk kultur, The Chrysanthemum and the Sword. Boken Race, Science and Politics (1940) er en nøktern imøtegåelse av rasefordommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg