Marcus Junius Brutus var en romersk senator og forkjemper for republikken som i 44 fvt. var en sentral skikkelse i sammensvergelsen mot Caesar og i oppgjøret i etterkant av mordet. 

Marcus Junius Brutus var av plebeiisk slekt, og regnet blant sine forfedre Lucius Junius Brutus, som drev ut Romas siste konge, Tarquinius Superbus,  og innførte republikken. Hans far med samme navn var en romersk politiker og hærfører som i 77 fvt., i tumultene etter Sullas død, havnet i væpnet konflikt med en hær ledet av Pompeius, til hvem han overga seg, men ble henrettet. Hans mor Servilia skal ha vært Caesars elskerinne og fortrolige venninne i lange perioder, og Caesar sørget godt for henne og Marcus Brutus. Etter farens død ble han oppdratt av sin onkel Cato den yngre og drev historiske og filosofiske studier.

Han sluttet seg ved borgerkrigens utbrudd til Pompeius, men fikk etter hans nederlag full tilgivelse av Caesar, som gjorde ham til pretor og lovet ham Makedonia til provins. Likevel deltok han i mordet på Caesar, sammen med Cassius og Decimus Junius Brutus (som ikke var i hans familie). Med sin tilknytning til Cato og aner tilbake til "tyrannutdriveren" Brutus var det viktig for de sammensvorne å få Marcus Brutus med. Det er til denne sin kjære Brutus at Caesar skal ha rettet sine ord på gresk kai zu theknon ("også du, barn"), ofte lettere omskrevet og gjengitt på latin som Et tu, mi fili Brute (Også du, min sønn Brutus). Det er dette utsagnet og omtalen av forholdet Caesar langt senere hadde til hans mor, som har gitt liv til forestillingen om at Caesar var Brutus' far. Det var han ganske sikkert ikke. 

Da stemningen i byen hadde snudd seg mot Caesar-morderne, dro Brutus til Makedonia, hvor Cassius sluttet seg til ham. I forening kjempet de i slaget ved Filippi mot Octavian og Antonius; men etter det avgjørende nederlaget tok Brutus sitt eget liv.

Brutus forfattet flere filosofiske skrifter, som er gått tapt. Derimot er en del av hans brevveksling med Cicero bevart. Shakespeare kaller ham i Julius Caesar «The noblest Roman of them all»; ordene er lagt i Antonius' munn med et snev av ironi. Dante anbringer ham i helvete sammen med Judas Iskariot.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.