Julius Caesar (skuespill)

Artikkelstart

Julius Caesar er en tragedie av William Shakespeare, oppført i 1599 på teateret The Globe og utgitt i folioutgaven av hans samlede skuespill i 1623. Handlingen og mange av detaljene er hentet fra Plutarks biografier over berømte grekere og romere. Shakespeare har på dette grunnlaget skapt et fengslende psykologisk og politisk drama omkring de sammensvornes motiver for attentatet på Caesar og årsakene til deres nederlag i slaget ved Filippi. Den sentrale skikkelsen er Brutus, men den mest kjente scenen er den hvor Antonius med sin talekunst vender folket mot drapsmennene.

Shakespeares skuespill har vært filmatisert flere ganger. Kjent er Joseph L. Mankiewicz' amerikanske Julius Caesar (1953) med Louis Calhern som Caesar, Marlon Brando som Marcus Antonius, James Mason som Brutus og John Gielgud som Cassius. Skuespillet ble også filmatisert i England av Stuart Burge (1969) med John Gielgud som Caesar, Charlton Heston som Antonius og Richard Johnson som Brutus.

Julius Caesar (Giulio Cesare) er også tittel på en opera av Georg Friedrich Händel til tekst av Nicola Francesco Haym, oppført første gang i London i 1724.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg