Julius Caesar, tragedie av W. Shakespeare, oppført i 1599 på teateret The Globe og utgitt i folioutgaven av hans samlede skuespill i 1623. Handlingen og mange av detaljene er hentet fra Plutarks biografier over berømte grekere og romere. Shakespeare har på dette grunnlaget skapt et fengslende psykologisk og politisk drama omkring de sammensvornes motiver for attentatet på Caesar og årsakene til deres nederlag i slaget ved Filippi. Den sentrale skikkelsen er Brutus, men den mest kjente scenen er den hvor Antonius med sin talekunst vender folket mot drapsmennene.

Shakespeares skuespill har vært filmatisert flere ganger. Kjent er Joseph L. Mankiewicz' amerikanske Julius Caesar (1953) med Louis Calhern som Caesar, Marlon Brando som Marcus Antonius, James Mason som Brutus og John Gielgud som Cassius. Også filmatisert i England av Stuart Burge (1969) med John Gielgud som Caesar, Charlton Heston som Antonius og Richard Johnson som Brutus.

Julius Caesar (Giulio Cesare) er også tittel på en opera av Georg Friedrich Händel til tekst av Nicola Francesco Haym, oppført første gang i London 1724.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.