Mannsbunad fra Nordmøre

Mannsbunad fra Nordmøre
/Norsk bunadleksikon.
Peder Solli i en tidlig mannsbunad fra Nordmøre
/Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Mannsbunaden fra Nordmøre kom i bruk i 1922. Det var tre gutter fra Nordmøre som studerte i Oslo som tok initiativ til denne bunaden. De henvendte seg til Heimen Husfliden for å høre om det var mulig å få seg bunad fra Nordmøre. Den bunaden fantes ikke enda, men husflidsutsalget til Bondeungdomslaget i Oslo tok oppdraget. De kontaktet Nordmøre ungdomslag og lokalbefolkningen, og til landsstevnet i Noregs Ungdomslag i 1922 var bunaden klar. Anna Johannesen, som drev Heimen teiknestove sammen med mannen Aksel Waldemar Johannessen, var sentral i arbeidet.

Etter den tid har Heimen Husfliden levert denne bunaden, men også lokale skreddere på Nordmøre har produsert den. Det er ikke kjent hvilket bakgrunnsmateriale som ligger til grunn for bunaden. I en artikkel i bladet For Bygd og By fra 1922 står det at bunaden er tegnet etter gamle bilder og i samråd med nordmøringer. Vi må anta at ingen av bunadplaggene er direkte kopier av gamle plagg, sjøl om de viser slektskap med slike.

Draktdeler

Trøye

Bunadtrøya lages i brunt ullstoff, med mørkerøde applikasjoner på ståkragen og midt i ryggen. Det er brukt litt ulike kvaliteter av stoff gjennom tida. Den har utenpåliggende lommeklaffer med pynteknapper, likedan pynteknapper i ryggen og ved håndlinningene. Ved ermesplittene er det røde kanter. Foran har trøya sju røde, kunstige knapphull på hver side, med knapper festet i knapphullene. På det viset kan trøya ikke kneppes. Trøya rekker til litt ned på hoftene.

Vest

Vesten er i blått, toskafts ullstoff. Den er uten krage og er enkeltkneppet med sju til åtte knapper. Halsskjæringa på vesten har variert litt hos de ulike produsentene. Opprinnelig går den nokså tett opp i halsen. Den er uten krage eller slag. Langs framkant og halsringing er den kantet med svart stoff, og på begge sider foran er det mangefarget ullbroderi.

Vesten er i blått ullstoff med broderi
/Norsk bunadleksikon.

Bukse

Bunaden har klaffebukse i samme brune ullstoff som trøya. Langs klaffen foran og ved knesplittene er det røde applikasjoner som på trøya. Ved kneet er det også spenne og knapper, og alle knapphullene er sydd med rød tråd som på trøya.

Buksa har applikert stoff ved knesplitten
/Norsk bunadleksikon.

Skjorte

Det er lagd ei skjorte i hvitt lin, med hvitsøm på kragen og mansjettene.

Strømper og band

Det er lansert mørke blå strømper til denne bunaden. De er mønsterstrikket. Det brukes også hvite strømper. Strømpebanda er flettet i mange ulike farger.

Hodeplagg og halstørkle

Det er ikke lansert noe eget hodeplagg til bunaden, men Heimen Husfliden fører en svart filthatt med rund pull. Halstørklær var i mange år vanskelig å skaffe, og var derfor ikke så mye i bruk. I dag fins det utallige varianter av halstørklær, og en kan godt bruke et slikt utenpå skjortekragen på denne bunaden.

Metall

Det er ikke utarbeidet eget sølv til bunaden, men det er vanlig å bruke ei sølvnål i halsen, som er etterligning av en dobbel halsknapp med heng, samt mansjettknapper i sølv. Knappene på vest, trøye og bukse kan være i sølv eller tinn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg