applikasjonssøm

Applikasjon etter tegning fra Oluf Wold-Thorne, produsert i 1904. Bunnstoffet og applikasjonen av linstoff i toskaftbinding, håndbrodert med silketråd av Kris Thorne.
Av /Foto: Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY NC 2.0
Av .

Artikkelstart

Applikasjonssøm er en type søm hvor et motiv klippes ut av et stoff og sys fast på et annet stoff, ofte med dekorative sting som kastesting, knapphullssting eller leggsøm.

Faktaboks

Også kjent som

applikasjonsbroderi

Historie

Teknikken går langt tilbake i tid i de fleste deler av verden. Tidlige eksempler finnes på tekstiler fra de skytiske fyrstegravene i Altaj i Sør-Sibir fra 400-tallet fvt. I Norge finnes applikasjonssøm blant annet på kirketekstiler fra senmiddelalderen, på bordtepper og putetrekk fra annen halvdel av 1600-tallet og på kvinnedrakter fra midten av 1700-tallet. I dag finner vi applikasjoner med leggsøm på stakkekanten til kvinnebunaden fra Sogn.

I begynnelsen av 1900-tallet tegnet kunstnere som Erik Werenskiold og Oluf Wold-Torne broderiutkast for applikasjonssøm. Tekstilkunstnerne Bjørg Neegård Abrahamsen og Tove Pedersen var viktige utøvere av teknikken i 1970- og 1980-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg