Regina

Regina er en by i Canada og hovedstad i provinsen Saskatchewan. Den har 215 196 innbyggere (2016), med storbyområdet 236 481 innbyggere (2016).

Faktaboks

Uttale
eng. utt. ridʒˈainə

Byen er et viktig jernbaneknutepunkt. Den er sete for tjenesteytende næringer som betjener omkringliggende jordbruk og gass- og mineralutvinning, blant annet stor handel med hvete og andre jordbruksvarer. Regina har petroleumsraffinerier, stålindustri med mer. Byen er senter for finans og telekommunikasjoner. Regina har universitet og flere museer, blant annet sportsmuseum, naturhistorisk museum og politimuseum (for Royal Canadian Mounted Police). Flere av kultur- og kunnskapsinstitusjonene er plassert i tilknytning til Wascana Centre som er et stort parklandskap med en innsjø og elv i den sørlige delen av byen.

Stedet var opprinnelig kjent under navnet Oscana. Det ble hovedstad i Northwest Territories i 1882 og omdøpt til ære for dronning Victoria. Regina ble hovedstad i den nyopprettede provinsen Saskatchewan fra 1905. Mye av byen ble ødelagt av en syklon i 1912.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg