Lowell-observatoriet er et stort astronomisk observatorium ved Flagstaff i Arizona, USA.

Faktaboks

Uttale
lˈouəl-

Observatoriet ble grunnlagt i 1894 av den amerikanske astronom og matematiker Percival Lowell (1855–1916). Med gradvis utvidet og moderne instrumentpark er observasjonsvirksomheten omfattende og høyt verdsatt.

Teleskoper

Clark Telescope; Lowell-observatoriets første teleskop.
Clark Telescope; Lowell-observatoriets første teleskop.
Av .
Lowell-observatories Abbot L. Lowell Astrograph.
Lowell-observatories Abbot L. Lowell Astrograph.
Av .

Observatoriet omfatter i alt 10 teleskoper fordelt på tre forskjellige områder nær Flagstaff, hvorav 5 er i aktiv bruk i dag.

De tidligste teleskopene ble bygget på Mars Hill, 2 200 meter over havet, nær Flagstaff sentrum. Observatoriets grunnlegger kunne i 1896 ta i bruk det første teleskopet, Clark Telescope, med 61 centimeter diameter linse. Teleskopet ble bygget av astronom og teleskopkonstruktør Alvan Graham Clark fra Alvan Clark & Sons Corporation.

Det neste instrumentet, Abbot L. Lowell Astrograph, med 33 centimeter teleskopåpning, var konstruert for brede søk over himmelen for påvisning av objekter i vårt solsystem. Dette instrumentet ble benyttet til påvisningen av Pluto i 1930.

Fire større teleskoper med åpningsdiametere fra 64 til 180 centimeter står på Anderson Mesa, et fjellområde, 1 900–2 200 meter over havet, 20 kilometer sydøst for Flagstaff.

Observatoriets største og teknisk mest avanserte teleskop, Lowell Discovery Telescope (LTD), med 4,3 meter åpningsdiameter, ble satt i drift i februar 2012. Teleskopet er plassert i et område med spesielt gode atmosfæriske forhold, 2 360 meter over havet, ved Happy Jack som ligger 65 kilometer syd for Flagstaff. Observasjoner med LDT samkjøres med observatoriets teleskoper på Anderson Mesa når det er hensiktsmessig.

Lowell-observatoriet samarbeider omfattende med flere nasjonale og internasjonale astronomiske institusjoner. Observatoriet har avtaler som sikrer bruksrett til et 90 og et 60 centimeter teleskop ved henholdsvis Kitt Peak Observatory, Arizona og ved Cerro Tololo Inter-American Observatory, Cerro Tololo i Chile.

Vitenskapelige virksomhet

Observatories 4.3 meter Lowell Discovery Telescope (LTD) ved Happy Jack, Arizona.
Observatories 4.3 meter Lowell Discovery Telescope (LTD) ved Happy Jack, Arizona.
Av .

Observatoriet ble opprinnelig bygget for studier av Mars, men Clark teleskopet ble i tillegg benyttet også til observasjoner av Venus.

Clyde Tombaughs oppdagelse av Pluto i 1930 er uten tvil det mest omtalte resultat fra Lowell-observatoriet. Pluto ble påvist ved å sammenligne bilder fra samme områder tatt 6 dagers mellomrom.

I årene 1912–1914 registrerte astronom og tidligere leder ved Lowell-observatoriet, Vesto Melvin Slipher, hastigheten til flere astronomiske tåker og fant at alle beveget seg fra oss. Det ble tolket som en generell utvidelse av rommet tåkene befant seg i. Basert på mer omfattende observasjoner viste Edvin Hubble 15 år senere at tåkene representerte galakser utenfor Melkeveien og at universet utvider seg.

I 1961 bidro observatoriets forskere med å sikre oppdaterte kart av månens overflate i forberedelsen til NASAs Apollo-program for en bemannet måneferd. Det ble en vellykket gjennomført ferd med Apollo 11 i juli 1969.

Deep Ecliptic Survey (DES) er en bredt sammensatt forskergruppe som bidrar betydelige med studier av mindre objekter knyttet til Kuiperbeltet. Gruppen ledes av forskere ved Lowell-observatoriet. Registeringene av de små objektene og deres bevegelser, gjøres med fasiliteter ved Kitt Peak National Observatory (KPNO), Cerro Tololo Inter-American Observatory (CTNO) og med Lowell Observatory Near-Earth-Object Search (LONEOS) Schmidt Telescope.

En betydelig del av virksomheten er ellers viet studier knyttet til stjerner og galakser, og i senere år også til observasjoner av ekstrasolare planeter.

Andre virksomheter

I 2014 åpnet Putnam Collection Center, et besøkssenter som viser observatoriets historie og er tilrettelagt for populærvitenskapelig formidling. Det viser Percival Lowells første teleskop og spektrografen V. M. Slipher brukte til observasjonene som antydet at universet utvidet seg.

Med bakgrunn i observatoriets vitenskapelige og kulturelle rolle er det blitt anerkjent og registrert som National Historic Landmark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg