Faktaboks

Edwin Hubble

Edwin Powell Hubble

Uttale
hʌbl
Født
20. november 1889, Marshfield, Missouri, USA
Død
28. september 1953, San Marino, California, USA
Edwin Hubble

Edwin Hubble ved et stort teleskop.

Av /NTB Scanpix ※.

Edwin Hubble var en amerikansk astronom, som opprinnelig var jurist. Han utførte grunnleggende studier av galaksenes avstand og fordeling, og klassifiserte dem, og var en sentral figur i utviklingen av ekstragalaktisk astronomi som fagfelt. Hubble-romteleskopet er oppkalt etter ham.

Virke

Fra 1919 var Hubble astronom ved Mount Wilson-observatoriet, som på den tiden hadde det beste optiske teleskopet i verden, Hooker-teleskopet, som Hubble brukte til å gjøre sine banebrytende observasjoner.

På Mount Wilson studerte Hubble i utgangspunktet galaktiske tåker, men gikk fort over til å studere 'spiraltåker', i dag kjent som spiralgalakser. Hubble ble i 1924 den første som beregnet avstanden til Andromedagalaksen ved å brukte observasjoner av kefeider i spiralarmene til galaksen. Med den beregnede avstanden, som var mye større enn man hadde trodd, bekreftet Hubble at det man frem til da hadde kalt 'Andromedatåken', i virkeligheten var en galakse som befinner seg utenfor vår Melkeveigalakse. Lignende observasjoner av flere galakser viste at universet inneholder store mengder galakser utenfor Melkeveien.

I 1925 la Hubble grunnlaget for dagens klassifiseringssystem av galakser, kalt Hubble-klassifikasjonen.

Hubble utgav flere bøker: The Realm of the Nebulae (1936), The Observational Approach to Cosmology (1937), The Nature of Science (1954).

Hubble-Lemaîtres lov

Innen 1929 hadde Hubble gjort gode avstandsmålinger av over 20 galakser. Ved å sammenligne galaksenes avstand med deres hastighet, målt av kollega Milton Humason basert på rødforskyvninger i galaksenes spektra, fant Hubble at galaksene fjerner seg fra oss med en hastighet som er proporsjonal med avstanden. Dette er kjent som Hubble-Lemaîtres lov, og proporsjonalitetskonstanten kalles Hubble-parameteren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg