Edwin Hubble

Faktaboks

Edwin Hubble

Edwin Powell Hubble

uttale:
hʌbl
født:
20. november 1889, Marshfield, Missouri, USA
død:
28. september 1953, San Marino, California, USA

Edwin Hubble ved et stort teleskop.

Av /NTB Scanpix ※.

Edwin Hubble var en amerikansk astronom, som opprinnelig var jurist. Han utførte grunnleggende studier av galaksenes avstand og fordeling, og klassifiserte dem, og var en sentral figur i utviklingen av ekstragalaktisk astronomi som fagfelt. Hubble-romteleskopet er oppkalt etter ham.

Virke

Fra 1919 var Hubble astronom ved Mount Wilson-observatoriet, som på den tiden hadde det beste optiske teleskopet i verden, Hooker-teleskopet, som Hubble brukte til å gjøre sine banebrytende observasjoner.

På Mount Wilson studerte Hubble i utgangspunktet galaktiske tåker, men gikk fort over til å studere 'spiraltåker', i dag kjent som spiralgalakser. Hubble ble i 1924 den første som beregnet avstanden til Andromedagalaksen ved å brukte observasjoner av kefeider i spiralarmene til galaksen. Med den beregnede avstanden, som var mye større enn man hadde trodd, bekreftet Hubble at det man frem til da hadde kalt 'Andromedatåken', i virkeligheten var en galakse som befinner seg utenfor vår Melkeveigalakse. Lignende observasjoner av flere galakser viste at universet inneholder store mengder galakser utenfor Melkeveien.

I 1925 la Hubble grunnlaget for dagens klassifiseringssystem av galakser, kalt Hubble-klassifikasjonen.

Hubble utgav flere bøker: The Realm of the Nebulae (1936), The Observational Approach to Cosmology (1937), The Nature of Science (1954).

Hubble-Lemaîtres lov

Innen 1929 hadde Hubble gjort gode avstandsmålinger av over 20 galakser. Ved å sammenligne galaksenes avstand med deres hastighet, målt av kollega Milton Humason basert på rødforskyvninger i galaksenes spektra, fant Hubble at galaksene fjerner seg fra oss med en hastighet som er proporsjonal med avstanden. Dette er kjent som Hubble-Lemaîtres lov, og proporsjonalitetskonstanten kalles Hubble-parameteren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg