Cerro Tololo interamerikanske observatorium

Artikkelstart

Cerro Tololo interamerikanske observatorium er et astronomisk observatorium med tre store og flere mindre teleskoper på to fjelltopper i Atacama-ørkenen i Chile, nær byen La Serena.

Faktaboks

Også kjent som

CTIO, Cerro Tololo Inter-American Observatory

Historie

Luftfoto av teleskopene oppe på Cerro Tololo.
Av .

Observatoriet ble etablert i 1965 som en utvidelse av Kitt Peak-observatoriet i Arizona, USA.

Kitt Peak Observatory som administreres av National Optical Astronomy Observatories (NOAO) og styres av Associations of Universities for Research in Astronomy (AURA), har utviklet en rekke forskjellige astronomiske teleskoper. Ledelsen så tidlig behov for teleskoper som også kunne dekke nattehimmelen fra den sydlige halkulen. I samarbeid med astronomer i Chile ble det vist at høytliggende områder i Atacama-ørkenen øst for byen La Serena, bød på meget gode atmosfæriske forhold for astronomiske observasjoner. Det førte til at AURA i 1962 inngikk en avtale med chilenske myndigheter, via Universitetet i Chile, om opprettelsen av Cerro Tololo Inter-American Observatory (CTIO). Fjelltoppen Cerro Tololo ligger 80 kilometer fra La Serena, 2200 meter over havet, med geografiske koordinater nær 30o syd og 71o vest. I avtalen inngikk også nabofjellet Cerro Pachón som ligger 10 kilometer lengre øst og 2700 meter over havet. Hovedkvarteret ble lagt til La Serena.

CTIO drives nå i fellesskap av flere amerikanske universiteter som blir organisert gjennom AURA, i nært samarbeid med Universitetet i Chile. Noen mindre teleskoper har senere fått opprettet egne avtaler med AURA.

Teleskoper

Gemini South-teleskopet på Cerro Pachón.
Av .

Observatoriet omfatter i dag tre store og mer enn 10 mindre teleskoper. De første teleskopene ble satt opp på Cerro Tololo og to store kom etter hvert i drift på nabofjellet Cerro Pachón.

Blanco

Victor M. Blanco Telescope har et hovedspeil på fire meter i diameter og ble satt i drift i 1974 på Cerro Tololo. Det var i de følgende 22 årene det største teleskopet på den sydlige halvkule. Det er identisk med Mayall-teleskopet på Kitt Peak. Teleskopet ble i 1995 gitt navnet til den tidligere CTIO-direktøren, Victor M. Blanco, som også ledet arbeidet med å bygge det på Cerro Tololo.

SMARTS

Fire mindre teleskoper som er satt opp på Cerro Tololo har aperturer på, henholdsvis, 1,5, 1,3, 1,0 og 0,9 meter. Det første CTIO-teleskopet med 1,5 meter hovedspeil kom i drift allerede i 1968. Det øvrige teleskopene ble installerte i årene som fulgte. I 2003 ble det besluttet å styre tildelingen av observasjonstid for disse fire teleskopene under en mer fristilt organisasjon som har fått navnet Small and Moderate Aperture Research Telescope System (SMARTS). NOAO tar seg fortsatt av vedlikehold og disponerer 25 prosent av observasjonstiden.

Gemini South

Gemini-observatoriet består at to identiske 8,1 meter teleskoper, Gemini South på Cerro Pachón og Gemini North på Mauna Kea, Hawaii, på breddegrad 20 nord, 4200 meter over havet. Begge teleskopene ble satt i drift i 2000. Fra hver sin side av ekvator dekker de to teleskopene til sammen hele himmelhvelvingen, med unntak for et par grader rundt himmelpolene. Teleskopene er utstyrte med instrumenter som dekker optisk og infrarød stråling, samt adaptiv optikk som sikrer meget høy bildeoppløsning.

SOAR

Southern Astrophysical Research (SOAR) som også er bygget på Cerro Pachón har hovedspeil med diameter på 4,1 meter. Det har instrumenter som dekker hele spektralområdet fra ultrafiolett, optisk og infrarødt, også med høy bildeoppløsning. En betydelig del av observasjonene fjernstyres.

Vitenskapelig virksomhet

CTIO-observatoriet samarbeider aktivt med andre observatorier på bakken og i rommet. Observatoriets beliggenhet åpnet for viktige bidrag til studier av blant annet Melkeveien og De magellanske skyer på syd-himmelen. Gemini-teleskopene har bidratt med vesentlige resultater fra detaljerte registreringer av supernova-utbrudd til studier av ekstrasolare planeter. Mest omtalt er Blanco-teleskopets observasjoner av fjerne supernovaer som førte til påvisning av universets ekspanderende utvidelse og eksistens av mørk energi, som ble berømmet med Nobelprisen i fysikk i 2011.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg