Melkeveien – bånd

Panorama av Melkeveien

S. Brunier/ESO. CC BY 3.0

Melkeveien fotografert over New Mexico i USA med eksponeringstid på 90 sekunder.

Melkeveien av John Fowler. CC BY 2.0

Melkeveien er et lysende bånd av stjerner, lysende støv og gass med uregelmessig kontur og varierende bredde som strekker seg rundt himmelen langs en tilnærmet storsirkel. Dette båndet er Melkeveisystemet sett fra vår posisjon i galaksen.

Båndet går gjennom stjernebildene Kassiopeia, Svanen, Ørnen, Skytten, Skorpionen, Kentauren, Sydkorset, Enhjørningen, Tvillingene, Kusken og Perseus. Selve sentrum av galaksen kan kun ses fra den sørlige halvkule, nærmere bestemt i stjernebildet Skytten.

Lysintensiteten i de forskjellige partiene av båndet er varier. I omtrent en tredel av dets lengde, er båndet delt i to omtrent parallelle grener, fra Svanen på den nordlige himmel til Kentauren på den sørlige himmel.

Melkeveiens lys skyldes tallrike, tettstående svake stjerner som ikke kan sees enkeltvis med det blotte øye. Med kikkert eller på gode fotografier kan Melkeveien ses som en sammenhengende rad av større og mindre uregelmessige stjernetåker, gjennomvevd av lysende diffuse gasstriper (lysende tåker) og avbrutt av mørke, stjernetomme flekker (mørke tåker, for eksempel Kullsekken).

Navnet 'Melkeveien' stammer fra gresk mytologi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.