Melkeveien
Melkeveien fotografert over New Mexico i USA med eksponeringstid på 90 sekunder.

Melkeveien er det lysende båndet av et stort antall svake, fjerne stjerner som kan følges rundt hele himmelen. Sammensatt bilde.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Melkeveien er et lysende bånd av stjerner, lysende støv og gass med uregelmessig kontur og varierende bredde som strekker seg rundt himmelen langs en tilnærmet storsirkel. Dette båndet er Melkeveisystemet sett fra vår posisjon i galaksen.

Faktaboks

Etymologi
av gresk Galaxias, av latin Via lactea

Båndets plassering

Båndet går gjennom stjernebildene Kassiopeia, Svanen, Ørnen, Skytten, Skorpionen, Kentauren, Sydkorset, Enhjørningen, Tvillingene, Kusken og Perseus. Selve sentrum av galaksen kan kun ses fra den sørlige halvkule, nærmere bestemt i stjernebildet Skytten.

Lys og struktur

Lysintensiteten i de forskjellige partiene av båndet varierer. I omtrent en tredel av dets lengde er båndet delt i to omtrent parallelle grener; fra Svanen på den nordlige himmel til Kentauren på den sørlige himmel.

Melkeveiens lys skyldes tallrike, tettstående svake stjerner som ikke kan sees enkeltvis med det blotte øye. Med kikkert eller på gode fotografier kan Melkeveien ses som en sammenhengende rad av større og mindre uregelmessige stjernetåker, gjennomvevd av lysende diffuse gasstriper (lysende tåker) og avbrutt av mørke, stjernetomme flekker (mørke tåker, for eksempel Kullsekken).

Navnet «Melkeveien» stammer fra gresk mytologi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg