spektrograf

Artikkelstart

Spektrograf er et spektroskop hvor spektret registreres fotografisk. Vanligvis brukes ordet spektrograf om en optisk spektrograf som brukes for synlig lys, og som med små modifikasjoner kan brukes for infrarød og ultrafiolett stråling.

Faktaboks

Uttale
spektrogrˈaf
Etymologi

av spektro- og -graf

Vakuumspektrograf

En vakuumspektrograf består av en lyskilde, et gitter og en fotografisk plate i et lufttomt rom. Vakuumspektrografer brukes for å registrere spekteret fra ultrafiolett stråling med bølgelengde på under 200 nanometer, fordi slik stråling absorberes sterkt i luft og de fleste andre gasser. For å unngå bruk av linser, som også absorberer sterkt i dette området, brukes konkavgitter.

Lydspektrograf

En lydspektrograf er et elektronisk apparat som analyserer lydbølger i tid, frekvens og intensitet ved hjelp av filter. Spektrografen gir et bilde av lydbølgenes fysiske egenskaper. Dette bildet kalles et spektrogram (lydspektrogram, sonagram). Slike apparater er av stor betydning i instrumentalfonetikken ved analyse av lydbølger fra tale.

Lydspektrografen ble utviklet ved Bell Telephone Laboratories, USA, under andre verdenskrig. Senere ble den videreutviklet gjennom moderne datateknologi. Den kommersielt tilgjengelige utgaven kalles sonagraf.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg