Faktaboks

Louise av Storbritannia

Louise av England

Louisa

Født
18. desember 1724, Leicester House, London, Storbritannia
Død
19. desember 1751, Christiansborg slott, København, Danmark
Begravelsessted
Roskilde domkirke
Virke
Dansk-norsk dronning
Familie

Foreldre: Prins, senere kong Georg 2. av Storbritannia (1683–1760) og Caroline Wilhelmine av Brandenburg-Ansbach (1683–1737).

Gift i 1743 i Christiansborg slottskirke, København med kronprins, senere kong Frederik 5. (1723–1766). Mor til kong Christian 7. (1749–1808); mormor til dronning Marie Sofie Frederikke (1767–1852).

Dronning Louise
Dronning Louise, malt av Carl Gustaf Pilo, cirka 1747.
Av .

Louise av Storbritannia var en britisk prinsesse og dronning av Danmark-Norge fra 1746 til 1751 gjennom sitt ekteskap med Frederik 5.

Louise var datter av kong Georg 2. av Storbritannia. I 1743 ble hun gift med kronprins Frederik av Danmark-Norge (senere Frederik 5.), og ble dronning fra 1746. Hun ble meget populær på grunn av sitt velgjørenhetsarbeid. Med sin naturlige imøtekommenhet og sin sans for musikk og teater bidro hun til å løse opp stemningen i København etter tiår med pietisme og kongelig avsondrethet, men døde før hun rakk å sette sterke spor etter seg.

Av barna hennes ble sønnen Christian 7. konge, mens datteren Sophie Magdalene (Sofia Magdalena) ble gift med Gustav 3. av Sverige.

Bakgrunn

Prinsesse Louise
Louise som barn, malt omkring 1730. Hun var datter av kong Georg 2. av Storbritannia.
Av .

Prinsesse Louise var født prinsesse av Storbritannia og hertuginne av Braunschweig-Lüneburg, og vokste opp ved hoffet i London. Hun var sterkt ønsket som ektefelle for den danske kronprins Frederik, fordi den danske regjeringen og det danske hoffet ønsket å sikre seg britisk støtte for hans kandidatur når den barnløse svenske kongen Fredrik 1. skulle velge tronfølger. Et valg av den danske kronprinsen ville ha gjort Louise til kronprinsesse og senere dronning i alle de tre skandinaviske landene, men valget falt i stedet på en yngre bror av hertugen av Holstein-Gottorp.

Ekteskap med Frederik 5.

Christian 6. med familie

Kronprinsesse Louise (stående til høyre) med ektemannen kronprins Frederik (senere Frederik 5., stående til venstre) og svigerforeldrene Christian 6. og dronning Sofie Magdalene. Maleri av Marcus Tuscher. Rosenborg slott.

Av .
Lisens: fri

Kronprins Frederik var sønn av Christian 6. og Sofie Magdalene. Kronprinsen drakk mye og skeiet også ellers ut, og det var kongeparets og regjeringens håp at et ekteskap med en livlig og sjarmerende dame som Louise ville roe ham ned, men dette ønsket ble bare delvis oppfylt.

Louise ble i Hannover viet ved stedfortreder til kronprins Frederik og kom 11. desember 1743 til København, hvor hun samme dag ble viet til kronprinsen in persona. Ekteskapet utløste store festligheter, og da disse ebbet ut, bosatte paret seg på Charlottenborg ved Kongens Nytorv. Fra 1745 bodde de i Prinsens Palé, som var oppført av Nicolai Eigtved i rokokkostil like ved Christiansborg.

Kronprinsparet gikk for å være mer liberale enn det pietistiske kongeparet, og det var blant hovedstadens befolkning store forhåpninger til dem som regentpar. Dronning Louise besteg tronen sammen med sin mann i 1746, og de innfridde raskt mange av forhåpningene. Slottet ble mindre avsperret enn tidligere, og det ble arrangert ball og musikkaftener. Kongeparet nøt stor popularitet, og denne ble ikke mindre ved at dronningen tok lett på etiketten. Hun var enkel å omgås, likefrem, sjarmerende og livlig og elsket dans, musikk og teater. Hennes personlighet var utvilsomt medvirkende til at hofflivet ble svært festlig, og dronning Louise og kong Frederik 5. ble et av de mest tiljublede kongepar i dansk og norsk historie. I 1747 tok dronningen initiativet til at et italiensk operaselskap ble kalt til hoffet.

Ludvig Holberg roste dronning Louise og var spesielt fornøyd med at hun – stikk i strid med det som var vanlig – lærte sine barn å snakke dansk. Det er et faktum at dronningen tok seg mer av barnas oppdragelse enn man vanligvis gjorde i kongelige kretser på 1700-tallet. Hun protesterte også mot forhandlingene om ekteskap mellom hennes da fem år gamle datter og den svenske kronprins, uten at hun vant gehør for dette.

Dronning Louise døde i 1751 som følge av komplikasjoner i forbindelse med et svangerskap. Hun fikk fire barn som nådde voksen alder.

Barn

  • Sofie Magdalene (1746–1813), gift med kong Gustav 3. av Sverige
  • prinsesse Vilhelmine Caroline (1747–1820), gift med landgreve Wilhelm av Hessen-Kassel
  • kong Christian 7. (1749–1808)
  • prinsesse Louise (1750–1831), gift med den senere kommanderende general i Norge, landgreve Karl av Hessen-Kassel

Avbildninger

Et utvalg

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jørgensen, Ellen og Skovgaard, Johanne (1909–1910): Danske Dronninger: Fortællinger og karakteristikker. København: H. Hagerup.
  • Lande, Harald og Gran, Åsa (1945): biografi i Norges konger og dronninger i tusen år. Oslo: Cappelen.
  • Bech, Svend Cedergreen (1981): biografi i Dansk biografisk leksikon, tredje utgave (DBL3), bind 9. København.
  • Jensen, Grethe (2000): biografi i Steffen Heiberg (red.): Danske dronninger i tusind år, sidene 72–74. København.
  • Bratberg, Terje: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg