Holstein-Gottorp (tysk fyrstehus)

Artikkelstart

Holstein-Gottorp var et tysk fyrstehus og et svensk og russisk dynasti, som stammer fra kong Frederik 1 av Danmark og Norge. Hans sønn hertug Adolf (1526–1586) fikk i 1544 Sønderjylland med slottet Gottorp og flere andre andeler i Slesvig-Holstein, og arvet i 1580 en stor del av broren, hertug Hans den eldres len.

Faktaboks

Uttale
hˈålʃtain gˈåtårp

Adolf var oldefar til Hedvig Eleonora, som ble gift med kong Karl 10 Gustav av Sverige. Hedvig Eleonora ledet senere formynderregjeringer for sin sønn og sønnesønn, ble av dette kalt «riksänkedrottningen», og til hertug Christian Albrecht.

Christian Albrecht var far til hertug Frederik 4 og prins Christian August, fyrstebiskop av Lübeck. Frederik 4s sønn hertug Karl Frederik var gift med den russiske keiser Peter den stores datter Anna Petrovna. Deres sønn var hertug Karl Peter Ulrich, som i 1762 ble keiser av Russland. I sitt ekteskap med keiserinne Katharina den store ble han offisiell far til keiser Paul 1. Pauls etterkommere, huset Holstein-Gottorp-Romanov, regjerte i Russland til hans tippoldebarn Nikolai 2, den siste russiske tsar, abdiserte i 1917. Flere sidegrener av denne linjen lever fortsatt, og husets overhode siden 1992 er storfystinne Maria Vladimirovna (f. 1953), et tipp-oldebarn av Aleksander 3s yngre bror, storfyrst Vladimir. Paul 3s siste direkte etterkommer i mannslinjen døde i 1992.

Fyrstebiskop Christian August var far til prins Adolf Frederik (1710–71) og prins Friedrich August. Førstnevnte etterfulgte som nevnt faren som fyrstebiskop av Lübeck og ble i 1751 konge av Sverige, hvor han ble etterfulgt av sønnen Gustav 3, barnebarnet Gustav 4 Adolf, som abdiserte i 1809, og sønnen Karl 13. Denne slektsgrenen døde ut med Gustav 4 Adolfs sønn Gustaf, prins av Vasa.

Friedrich August ble i 1774 hertug av Oldenburg, etter at Danmark og Russland hadde makeskiftet Oldenburg mot de gottorpske deler av Holstein. Han ble etterfulgt av sine nevøer Peter Friedrich Wilhelm og Peter Friedrich Ludwig, og sistnevntes sønn Paul Friedrich August (1783–1853) fikk i 1815 tittelen storhertug av Oldenburg. Hans etterkommere regjerte i Oldenburg til 1918, og har deretter ført tittelen hertug av Oldenburg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg