Statens Museum for Kunst. Av . CC BY 2.0

Statens Museum for Kunst

Statens Museum for Kunst
Jernetsning fra 1516, Statens Museum for Kunst.

Artikkelstart

København, er Danmarks nasjonalgalleri og hovedmuseum for billedkunst, opprettet i 1849 på grunnlag av de kongelige samlinger. Den Kongelige Malerisamling ble utskilt fra Kunstkammeret i 1824 og åpnet for publikum i 1827 på Christiansborg Slott. I 1848 ble den overtatt av staten og fikk navnet Statens Museum for Kunst.

Etter slottets brann i 1884 ble samlingene flyttet til arkitekt Vilhelm Dahlerups nye bygning i Østre Anlæg, åpnet i 1896. Bygningen ble ombygd og utvidet i 1966–1970 ved Eva og Nils Koppel. I 1998 ble et stort tilbygg, tegnet av C.F. Møllers Tegnestue, åpnet.

Maleri- og skulpturavdelingen

Maleri- og skulpturavdelingen inneholder rike samlinger av europeisk og dansk maleri og skulptur fra 1600-tallet til i dag: høydepunkter i hollandsk 1600-tall og dansk 1800-tall med hovedvekt på dansk gullalder. Den har også en moderne avdeling med hovedverker av Henri Matisse og fauvistene og en stor Emil Nolde-samling. Der finnes internasjonal og dansk kunst fra den moderne kunsts gjennombrudd til vår egen tid. Avdelingen har skiftende utstillinger av dansk og internasjonal kunst. Museet åpnet i 1999 en ny avdeling for samtidskunst.

Den Kongelige Kobberstikksamling

Den Kongelige Kobberstikksamling er Danmarks største samling av kunst på papir og en av verdens eldste. Den inneholder omkring 300 000 tegninger og trykk fra 1400-tallet til i dag. Her finnes danske og utenlandske kunstnere som Johan Fredrik Eckersberg, Asger Jorn, Per Kirkeby; Albrecht Dürer, Rembrandt, Francisco de Goya og Pablo Picasso.

Den Kongerlige Afstøbningssamling

Til museet hører også Den Kongelige Afstøbningssamling som holder til i Harsdorffs imponerende Vestindisk Pakhus ved Københavns havnefront. Samlingen rommer omkring 2000 skulpturer som er avstøpninger av århundrers mesterverker fra 2500 fvt.–1600 evt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg