Ljubljana

Ljubljana

Miran Rebrec. CC BY SA 3.0

Ljubljana er hovedstaden i Slovenia. Byen, som ligger på begge sider av Savas bielv Ljubljanica, hadde 272 220 innbyggere i 2017. Den er Slovenias økonomiske og kulturelle sentrum, og har kjemisk industri, maskin-, papir-, porselen-, tekstil- og lærindustri.

Ljubljana er sete for universitet fra 1595, gjenopprettet i 1809 og 1919. I byen er det høyskoler for teater, film, musikk og kunstindustri, mange biblioteker og museer (blant annet Nasjonalmuseet), teater, statsopera, med mer. Ljubljana er romersk-katolsk erkebispesete i Slovenia.

Fra 1200-tallet til 1918 var Ljubljana en del av det habsburgske monarki, og den gamle bydelen, med sine vakre barokkhus, preges av den østerrikske tiden. Også den italienske innflytelsen er merkbar. Her ligger blant annet det gamle rådhuset (Rotovž) med søylegård og domkirken. Mellom den gamle bydelen og det nye bysenteret går Tromostovje, 'De tre broene', en gatebro og to fotgjengerbroer.

Byen går tilbake til det romerske Emona, men ble ødelagt på 400-tallet. Den oppstod på ny som det slaviske Luvigana og kom under habsburgerne i 1278 som en del av markgrevskapet Krain. Byen ble tatt av franske tropper i 1809 og var til 1813 hovedstad i De illyriske provinser. Etter 1848 ble Ljubljana det politiske og kulturelle sentrum for den slovenske nasjonalistbevegelsen. Byen ble i 1918 en del av kongedømmet Jugoslavia, og etter andre verdenskrig hovedstad i Slovenia; fra 1992 hovedstad i det selvstendige Slovenia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.