Faktaboks

Ljubljana

tysk Laibach

italiensk Lubiana

Uttale
ljubljˈana
Slovenia

Den slovenske hovedstaden Ljubljana ligger på begge sider av elven Ljubljanica. Byen er kjent for sin fine arkitektur. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Državni Zbor
Slovenias nasjonalforsamling, Državni Zbor, holder til i denne bygningen i Ljubljana.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Ljubljana er hovedstaden i Slovenia. Byen, som ligger på begge sider av Savas bielv Ljubljanica, har 293 218 innbyggere (2022). Med forsteder har Ljubljana vel en halv million innbyggere. Byen er landets administrative, økonomiske og kulturelle sentrum.

Næringsliv og transport

Viktige næringsvirksomheter er petrokjemisk industri, maskin-, papir-, porselen-, tekstil- og lærindustri, samt farmasøytisk industri. Byen er senter for landets jernbanenettverk, som er godt utbygd. 26 kilometer nordvest for byen er Ljubljana internasjonale flyplass.

Kultur og utdanning

Ljubljana slott ble opprinnelig bygd i det 11. århundre. Nasjonalmuseet ble åpnet i 1821. I byen er det flere andre museer, herunder museum for moderne kunst, et etnografisk museum og et teknisk museum, samt et jernbane- og et arkitekturmuseum. Nasjonalgalleriet ble etablert i 1918. Operahuset ble bygd i 1892, men restaurert i 2011. Det huser landets opera og ballett. I byen er det mange biblioteker og teatre.

Ljubljana er romersk-katolsk erkebispesete i Slovenia. Katedralen, som ble oppført i begynnelsen av 1700-tallet, er dekorert med blant annet barokke fresker.

Ljubljanas universitet, som er fra 1595, ble gjenopprettet i 1809 og 1919. Universitetet har mer enn 40 000 studenter (2023). I byen er det dessuten høyskoler for teater, film, musikk og kunstindustri.

Bybeskrivelse

Fra 1200-tallet til 1918 var Ljubljana en del av det habsburgske monarkiet, og den gamle bydelen, med sine vakre barokkhus, preges av den østerrikske tiden. Også den italienske innflytelsen er merkbar. Her ligger blant annet det gamle rådhuset (Rotovž) med søylegård fra 1484 og domkirken. Mellom den gamle bydelen og det nye bysenteret går Tromostovje ('De tre broene'), en gatebro og to fotgjengerbroer, som er tegnet av den slovenske arkitekten Jože Plečnik (1872–1957). Disse broer og blant andre markedsplassen, universitetsbiblioteket og promenader langs elven Ljubljanica, som også er tegnet av Plečnik, ble i 2021 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Historikk

Proklameringen av Kongeriket av serbere, kroater og slovenere
Proklameringen av Kongeriket av serbere, kroater og slovenere i Ljubljana ved uavhengigheten fra Østerrike-Ungarn 29. oktober 1918.

Byen går tilbake til det romerske Emona, som ble ødelagt på 400-tallet. Den oppstod på ny som det slaviske Luvigana, og kom under habsburgerne i 1278 som en del av markgrevskapet Krain. Byen ble tatt av franske tropper i 1809 og var til 1813 hovedstad i De illyriske provinser. Etter 1848 (februarrevolusjonen) ble Ljubljana det politiske og kulturelle sentrum for den slovenske nasjonalistbevegelsen. Byen ble i 1918 en del av kongedømmet Jugoslavia, og etter andre verdenskrig hovedstad i Slovenia, som da var en del av Den sosialistiske føderative republikk Jugoslavia. I 1992 ble Ljubljana hovedstad i det selvstendige Slovenia.

Norge i Ljubljana

Det er et honorært norsk generalkonsulat i Ljubljana.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg