Ljubljana, hovedstad i Slovenia, på begge sider av Savas bielv Ljubljanica; 255 100 innb. (2005). Byen er Slovenias økonomiske og kulturelle sentrum, og har kjemisk industri, maskin-, papir-, porselen-, tekstil- og lærindustri. Sete for universitet fra 1595, gjenopprettet 1809 og 1919; høyskoler for teater, film, musikk og kunstindustri, mange biblioteker og museer (bl.a. Nasjonalmuseet), teater, statsopera m.m. Romersk-katolsk erkebispesete.

Fra 1200-tallet til 1918 var Ljubljana en del av det habsburgske monarki, og den gamle bydelen, med sine vakre barokkhus, preges av den østerrikske tiden. Også den italienske innflytelsen er merkbar. Her ligger bl.a. det gamle rådhuset (Rotovž) med søylegård og domkirken. Mellom den gamle bydelen og det nye bysenteret går Tromostovje, 'De tre broene', en gatebro og to fotgjengerbroer.

Byen går tilbake til det romerske Emona, men ble ødelagt på 400-tallet. Den oppstod på ny som det slaviske Luvigana og kom under habsburgerne 1278 som en del av markgrevskapet Krain. Byen ble tatt av franske tropper 1809 og var til 1813 hovedstad i De illyriske provinser. Etter 1848 ble Ljubljana det politiske og kulturelle sentrum for den slovenske nasjonalistbevegelse. Byen ble 1918 en del av kongedømmet Jugoslavia, og etter den annen verdenskrig hovedstad i Slovenia; fra 1992 hovedstad i det selvstendige Slovenia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.