Faktaboks

LO Stat
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
01.01.1939
Daglig leder
Egil Andre Aas
Styreleder
Egil Andre Aas

LO Stat er en hovedsammenslutning av fagforeninger som er tilknyttet Landsorganisasjonen i Norge (LO), og som organiserer arbeidstakere i staten og virksomheter tilknyttet arbeidsgiverforeningen Spekter. LO Stat er den største av hovedsammenslutningene i statlig sektor og representerer omtrent 100 000 arbeidstakere i 16 forbund (2024). LO Stat ble opprettet som Statstjenestemannskartellet i 1939. Dagens navn er fra 1996 etter en omstrukturering innen LO.

LO Stat har som hovedoppgave å lede avtaleforhandlinger på vegne av sine medlemsforbund.

LO Stat representerer rundt 45 000 LO-organiserte arbeidstakere i staten og om lag 52 000 i Spekter-området. Det største medlemsforbundet i staten er Norsk Tjenestemannslag (NTL). I Spekter-området er Fagforbundet størst.

Hovedavtalen og hovedtariffavtalen i staten er inngått mellom LO Stat som arbeidstakerpart og staten som arbeidsgiverpart. LO Stat representerer ca. 30 prosent av organiserte arbeidstakere i statlig sektor.

Historikk

LO Stat ble opprettet som følge av et vedtak på LO-kongressen i 1993. Den vedtok, med virkning fra 1996, å opprette fire karteller for å samordne medlemsforbundenes sektorvise interesser: LO Industri og LO Service i privat sektor, og LO Kommune og LO Stat i offentlig sektor. De to første ble nedlagt i 2004, de to andre eksisterer fortsatt. Det var som følge av dette at navnet ble endret fra Statstjenestemannskartellet til LO Stat, med virkning fra 1. januar 1996.

LO Stats første leder var Arthur Ruud (1939–1950).

Organisering

LO Stat har LO-tilsluttede fagforeninger, og ikke enkeltpersoner, som medlemmer. Organisasjonen samler 16 LO-forbund som organiserer om lag 100 000 ansatte i statlig sektor (staten og Spekter). Dermed er LO Stat den største av de fire hovedsammenslutningene i offentlig sektor.

LO Stat er en landsdekkende organisasjon med hovedkontor i Statstilsattes hus i Oslo. Det øverste besluttende organ er representantskapet (tilsvarende landsmøte eller kongress), som trer sammen hvert fjerde år og velger ledelse. Styret er det øverste organ mellom representantskapsmøtene. Arbeidsutvalget står for den løpende styring av arbeidet.

LO Stat har et landsdekkende nett av distriktssekretærer, ved distriktskontor. Disse driver faglig virksomhet i samarbeid med kartellet sentralt og medlemsforbundene lokalt. LO Stat har også et fylkesutvalg (tidligere fylkeskartell) i de fleste fylker.

Oppgaver

LO Stat arbeider først og fremst med tariffspørsmål, der kartellet opptrer på vegne av medlemsforbundene og deres medlemmer i forhandlinger om lønns- og arbeidsvilkår, med henholdsvis staten og Spekter.

LO Stat deltar også i prosesser innad i LO og i det bredere fagligpolitiske samarbeidet, særlig gjennom Samarbeidskomiteen mellom LO og Arbeiderpartiet. Dette er en del av forutsetningen for å løse oppdraget gitt gjennom vedtektene: Å «virke for medlemmenes faglige, sosiale og økonomiske fellesinteresser».

LO Stat har en viktig oppgave i skolering av tillitsvalgte i medlemsforbundene. LO Stat driver opplysnings- og studievirksomhet på vegne av medlemsformbundene, og tilbyr kurs sentralt og gjennom fylkesutvalgene. LO Stat står også for den årlige kartellkonferansen på Gol.

LO Stat spiller en framtredende rolle først og fremst i de regelmessige reforhandlingene av hovedavtalen og hovedtariffavtalen, dernest i sentrale særavtaler. Videre er LO Stat engasjert når relevante lover skal endres eller vedtas, og å gjøre avtalene kjent for medlemmene.

LO Stat er fast medlem i flere etablerte råd og utvalg og deltar også i andre sammenhenger der arbeidslivsforhold i offentlig sektor blir utredet og gjennomført.

Leder av LO Stat siden 2016 er Egil André Aas fra Norges offisers- og spesialistforbund (NOF).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

LO Stat
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.200 Arbeidstakerorganisasjoner

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg