Fagforbundet

Fagforbundet logo
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Fagforbundet er en fagorganisasjon opprettet i 2003, tilsluttet Landsorganisasjonen i Norge (LO), dannet ved sammenslåing av Norsk Kommuneforbund og Norsk Helse- og Sosialforbund. Fagforbundet organiserer arbeidstakere blant annet i kommunale, fylkeskommunale og private virksomheter, helseforetak, barnehager og kollektivtransport.

Fagforbundet er det største forbundet i LO – og også det største i landet – med om lag 395 000 medlemmer (2020). Det er inndelt i fire seksjoner: Yrkesseksjon helse og sosial, Yrkesseksjon kontor og administrasjon, Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst, samt Yrkesseksjon samferdsel og teknisk. Fagforbundet er part i en rekke tariffavtaler i privat og offentlig sektor.

Fra 1. januar 2020 er Postkom en del av Fagforbundet.

Fagforbundet har sekretariat i Oslo og utgir Fagbladet, som ble til i 2003 ved sammenslåing av bladene Arena og Basis. Bladet har et opplag på 338 000 i tillegg til internettversjonen fagbladet.no.

Forbundsleder de ti første årene etter opprettelsen i 2003 var Jan Davidsen, som før sammenslåingen var leder av Norsk Kommuneforbund. Han gikk av på landsmøtet i november 2013 og ble erstattet av Mette Nord.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg