L'S NS er et ytterliggående høyrenasjonalt parti i Slovakia. Partiet ble opprettet i 2000, og kom for første gang inn i den slovakiske nasjonalforsamlingen – Nasjonalrådet – etter valget i mars 2016, med åtte prosent oppslutning og 14 mandater. L'N SN befestet posisjonen ved valget i 2020 da de igjen fikk åtte prosents oppslutning og 17 mandater.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for Ľudová Strana Naše Slovensko («Folkepartiet Vårt Slovakia»)

Partiet ledes av Marian Kotleba, som ble valgt til guvernør i regionen Banská Bystrica i 2013. I 2019 byttet partiet navn til Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (Kotlebianerne – Folkepartiet Vårt Slovakia), men beholdt kortformen L'S NS.

Politisk plattform

Partiet regner seg som etterfølger til Josef Tiso, leder for den slovakiske marionettestaten under Adolf Hitler under andre verdenskrig. Partilederen Kotleba har gjort seg bemerket med å opptre i Hlinka-gardens uniform. Hlinka-garden var statspoliti under Tiso-regimet (1939–1945) og stod sentralt i deportasjonen av landets jøder til utrydddelseleirene.

L'S NS omtales ofte som ny-nazistisk, og i 2017 tok den slovakiske riksadvokaten skritt overfor høyesterett for å forby partiet fordi det stred mot landets grunnlov og internasjonale forpliktelser. Dette ble i 2019 avvist.

L'S NS går inn for at Slovakia skal melde seg ut av EU og Nato og erstatte euroen med den tidligere valutaen, den slovakiske kronen (koruna). Partiet vektlegger brorskap mellom slaviske folkeslag og støtter Russlands politikk overfor Ukraina og Syria. Partiet fører en aggressiv retorikk mot innvandring og mot rom-befolkningen.

L'S NS er med i den europeiske partisammenslutningen Alliansen for Fred og Frihet (APF) sammen med blant annet det greske Gyllent Daggry.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg