koruna

Artikkelstart

Koruna er en myntenhet som brukes i Tsjekkia.

Faktaboks

Uttale
k ˈoruna
Etymologi
av tysk Krone
Også kjent som

CZK

Tsjekkisk koruna har valutakode CZK, og er inndelt i 100 haléřů. Som symbol for koruna brukes Kč.

Myntenheten ble innført i 1993 etter at tidligere Tsjekkoslovakia ble delt og tsjekkoslovakisk koruna ble erstattet av egen valuta i Slovakia og Tsjekkia.

Koruna var opprinnelig den tsjekkiske og slovakiske betegnelsen på myntenheten krone (=100 heller) i Østerrike-Ungarn fra innføringen av gullstandard i 1892 til staten gikk i oppløsning like etter første verdenskrig. Da Tsjekkoslovakia innførte egen valuta i 1919, beholdt landet, som det eneste av arvtakerstatene, betegnelsene krone (tsjekkisk/slovakisk: koruna) og heller (tsjekkisk: haléř, slovakisk: halier). Under andre verdenskrig ble kroner og heller brukt som separate myntenheter både i det tyske protektoratet Böhmen-Mähren og i det nominelt selvstendige Slovakia. I 1945 ble den tsjekkoslovakiske myntenheten koruna gjeninnført. Denne hadde valutakode CSK og valutasymbol Kčs.

Ved delingen av Tsjekkoslovakia i 1993 videreførte begge arvtakerstatene myntenheten koruna, men nå med hver sin valuta. Slovakisk koruna hadde valutakode SKK, og valutasymbol Sk. Skillemynten halier utgjorde ¹/₁₀₀ koruna. Ved årsskiftet 2008/2009 gikk Slovakia over til å bruke euro som offisiell myntenhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg