Gyllent daggry er en høyreekstrem organisasjon i Hellas, etablert i 1983 og registrert politisk parti siden 1993. Gyllent daggry ledes av Nikos Mikhaloliakos.

Partiet har deltatt i en rekke valg siden 1994, men ble først innvalgt i en folkevalgt forsamling ved lokalvalget i hovedstaden Athen i 2010. Gyllent daggrys store gjennombrudd kom imidlertid ved parlamentsvalget i mai 2012, hvor partiet fikk nær 7 prosent av stemmene og innvalgt 21 representanter. Også ved nyvalget en måned senere, i juni, fikk partiet rundt 7 prosents oppslutning. Ved valget i januar 2015 ble Gyllent daggry Hellas' tredje største parti med 6,28 prosent av stemmene og 17 representanter i parlamentet.

Partiets vekst sees gjerne i sammenheng med en dyp og pågående politisk og økonomisk krise i Hellas.

Gyllent daggry har størst støtte blant menn og blant unge velgere. Partiet står også sterkt blant arbeidsgivere, selvstendig næringsdrivende, ansatte i privat sektor, arbeidsløse og universitetsstudenter.

Ved Europaparlamentsvalget i mai 2014 vant partiet 3 av 21 seter i parlamentet.

Gyllent daggry ønsker ikke å bli omtalt som et nasjonalsosialistisk eller nazistisk parti. Like fullt har partiets symbol, meandrosen, klare likhetstrekk med nazistenes symbol, swastikaen (hakekorset). Partiet fronter også en biologisk form for rasisme og motstand mot innvandring er partiets kjernesak. Partiet er eksplisitt antisemittisk, og det er flere eksempler på at deres medlemmer og ledere har utøvd politisk motivert vold. Den organisatoriske oppbygningen av partiet er svært udemokratisk og nesten all makt er samlet i hendene til partiets leder, Mikhaloliakos.

Etter drapet på den anti-fascistiske, greske rapperen Pavlos Fyssas i september 2013 ble flere av Gyllent daggrys medlemmer arrestert. Gresk høyesterett erklærte Gyllent daggry som en kriminell organisasjon, og sammen med fire andre sentrale medlemmer ble Nikos Mikhaloliakos fengslet, anklaget for å stå i spissen for en kriminell organisasjon, som blant annet står bak mord, overfall, hvitvasking av penger og pengeutpressing. Anklagemyndighetene mener gjennom avlytting å ha bevis for at lederskikkelsen har orkestrert flere av partimedlemmenes forbrytelser.

Høsten 2014 ble et dokument på over 700 sider offentliggjort og overbrakt statsadvokat Isidoros Dogiakos, som er ansvarlig for rettssaken mot partiet. Dokumentet inneholder diverse vitneerklæringer og mulig bevismateriale mot over 70 medlemmer av Gyllent daggry.

Rettssaken mot partiet startet 20. april 2015 og er den største politiske rettssaken i Hellas siden oppgjøret etter juntaens fall i 1974. I juli 2018 har rettsaken hatt over 263 rettsdager og har nå gått over fra vitneforklaringer til grundig gjennomgang av dokumenter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.