Faktaboks

Marian Kotleba
Uttale

m'arjan k'åtleba

Født
7. april 1977, Banská Bystrica, Slovakia
Marian Kotleba, 2010
Marian Kotleba, 2010
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

Marian Kotleba er en slovakisk politiker, formann for det slovakiske ytre-høyrepartiet L’S NS. Han inntar ytterliggående høyrestandpunkter, og omtales ofte som ny-nazist.

Politiske standpunkter

Kotleba er sterkt kritisk til hvordan myndighetene i Slovakia feirer Den nasjonale oppstanden mot Jozef Tisos marionetteregime under Adolf Hitler (1939–1945). Oppstanden ble igangsatt av den anti-nazistiske motstandsbevegelsen i 1944. Kotleba har opptrådt iført uniformen til Hlinka-garden, som var statspoliti under Tiso-regimet.

Kotlebas utsagn mot slovakiske romer og innvandrere har blitt betegnet som rasisme. Da han var guvernør i Banská Bystrica (2013–2017), tok Kotleba til orde for å opprette et «heimevern», som blant annet skulle beskytte «anstendige folk» mot trusselen fra «sigøynerparasitter.»

Han er sterkt kritisk til både EU og Nato, og støtter offisielle, russiske synspunkter i internasjonale konflikter. Enhet mellom slaviske folk står sentralt i Kotlebas retorikk. Minnepolitikk knyttet til den ungarske undertrykkelsen av slovakene før opprettelsen av Tsjekkoslovakia i 1918, gjør at dette har en viss gjenklang i befolkningen.

Politiske verv

Kotleba var folkevalgt guvernør i regionen Banská Bystrica mellom 2013 og 2017. Kotleba har to mastergrader, én i pedagogikk og én i økonomi, fra Matej Bel-universitetet i Banská Bystrica.

Ved presidentvalget i 2019 fikk Kotleba 10,4 prosent av stemmene. I 2022 ble han dømt for å ha støttet bevegelser som bekjemper grunnleggende menneskerettigheter, en dom som automatisk medførte at han mistet sin plass i nasjonalforsamlingen. Kotleba var kandidat ved presidentvalget i 2024 og fikk 0,57 prosent av stemmene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg