Marian Kotleba

Faktaboks

Marian Kotleba
Uttale

m'arjan k'åtleba

Født
7. april 1977, Banská Bystrica

Artikkelstart

Marian Kotleba er formann for det slovakiske ytre-høyrepartiet L’S NS. Kotleba var folkevalgt guvernør i regionen Banská Bystrica mellom 2013 og 2017. Kotleba har to mastergrader, én i pedagogikk og én i økonomi, fra Matej Bel-universitetet i Banská Bystrica.

Kotleba inntar ytterliggående høyrestandpunkter, og omtales ofte som ny-nazist. Han er sterkt kritisk til hvordan myndighetene i Slovakia feirer Den nasjonale oppstanden mot Jozef Tisos marionetteregime under Hitler (1939-1945). Oppstanden ble igangsatt av den anti-nazistiske motstandsbevegelsen i 1944. Kotleba har opptrådt iført uniformen til Hlinka-garden, som var statspoliti under Tiso-regimet.

Kotlebas utsagn mot slovakiske rom-folk og innvandrere har blitt betegnet som rasistisk hets.vDa han var guvernør i Banská Bystrica, tok Kotleba til orde for å opprette et «heimevern», som blant annet skulle beskytte «anstendige folk» mot trusselen fra «sigøynerparasitter.»

Han er sterkt kritisk til både EU og Nato, og støtter offisielle, russiske synspunkter i internasjonale konflikter. Enhet mellom slaviske folk står sentralt i Kotlebas retorikk. Minnepolitikk knyttet til den ungarske undertrykkelsen av slovakene før opprettelsen av Tsjekkoslovakia i 1918, gjør at dette har en viss gjenklang i befolkningen.

Ved presidentvalget i 2019 fikk Kotleba 10,4 prosent av stemmene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg