Kvinnebunad fra Lier

Kvinnebunad fra Lier
Av /Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Kvinnebunaden fra Lier er en fri komposisjon uten rot i lokal draktskikk. Den tar utgangspunkt i epleblomsten som et kjennemerke på fruktdistriktet Lier. og som også er motivet i kommunevåpenet til Lier. Bunaden er skapt av Ruth Strand, og den var ferdig i 1974.

Etter hvert har det også blitt lagd barnebunader, med samme utforming som voksenbunaden.

Draktdeler

Livkjole

Fasongen på bunaden er en livkjole, slik den er på svært mange broderte bunader. Enkelte distrikt har hatt livkjoler med slik fasong i den tradisjonelle klesskikken, for eksempel Gudbrandsdalen. De broderte bunadene som ble så populære på 1930-tallet, har dannet grunnlaget for at mange distrikt har komponerte bunader med slik fasong.

Denne bunaden lages i bondeblått klede fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik. Det er broderte epleblomster på liv, stakk og lomme. Blomstene broderes i åtte farger: kanarigult, gammelrosa, lys rosa, hvit, rustrød, mørkegrønn, mellomgrønn og lys gulgrønn. Broderiet er i ull- og moulinégarn, hovedsakelig i sjattersøm og plattsøm.

Skjorte

Bunaden har skjorte i lin eller bomull. Skjorta har kulørte broderier på halskragen og ermelinningene, med samme motiv som på livkjolen.

Lomme

Løslomma er i samme stoff som livkjolen, og har også samme broderi. Låsen er i forsølvet messing og har inngraverte epleblomster.

Ytterplagg

Det er lagd en kort kep til bunaden i samme stoff som livkjolen, men kepen er i tillegg fôret med mørkeblå fôrsilke. Den holdes sammen med ei sølvhekte i halsen.

Tilbehør

Det er ikke lagd noe hodeplagg til bunaden. Det anbefales å bruke blå strømper til bunaden.

Metall

Sølvet er designet til bunaden av gullsmedmester Gunnar Horgen i Drammen, i samarbeid med bunadnemnda i Lier. Det består av en halsring, ei mellomstor og ei stor sølje, og mansjettknapper i sølv. Kephekta er også i sølv, og det fins et kepskjold som en kan gravere inn eierens navn på. Det er videre lagd to typer øredobber i samme stil som resten av sølvet. Samme gullsmed fører også et stølebelte med epleblomster gravert inn på stølene. Veskelåsen er i forsølvet messing. Det er blitt lagd ei brudekrone med utgangspunkt i bunadsølvet. Krona er til utleie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg