Gudbrandsdalens Uldvarefabrik

Kari Skogstads møbelstoff Toppdal for Gudbrandsdalens Uldvarefabrik har et optisk preg med farger som står tett opp mot hverandre.
Tekstil

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik er Norges største produsent av møbel- og bunadsstoffer, og har årlig en produksjon på til sammen 500 000 løpemeter stoff. Bedriften har lenge satset på kvalitet og god design, noe som har befestet Gudbrandsdalens posisjon som en av landets ledende designbedrifter.

Etablering

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik (GU) ble etablert i Lillehammer i 1887 av Bernt Otto Johnsen. De første årene produserte GU i hovedsak garn, kjoletøy, vadmel og ulltepper. Produksjonen var fremst rettet mot det regionale markedet. I 1912 ble bedriften overdratt av Andreas Rasmussen Svarstad, som investerte tungt i både produksjonsutstyr og bygninger. Et viktig merkeår i bedriftens historie var i 1925, da man begynte å produsere møbeltekstiler for den lokale møbelprodusenten Th. Lunde.

Design

Etter hvert som den norske møbelindustrien vokste seg sterkere i 1950-årene økte behovet for designkvalitative møbelstoffer. Gudbrandsdalens Uldvarefabrik innledet derfor i 1959 et designsamarbeid med Vevstuen på PLUS som ble finansiert sammen med Seiersborg Tekstilfabrik.

Hans Hosak og Kari Skogstad

Ledelsen ved Gudbrandsdalens Uldvarefabrik så etter hvert betydningen av å ha selvstendig kontroll med sin produktutvikling. Påfølgende år ansatte de Hans Hosak, som hadde utdannelse som mønsterdesigner fra Tsjekkoslovakia og Tyskland. Han ble dermed GUs første sjefsdesigner. Møbelstoffet Stordal var Hosaks første store suksess, og i 1965 fikk det Merket for god design.

I 1964 ble Kari Skogstad ansatt som designer. Gjennom et fruktbart samarbeid utviklet og raffinerte Skogstad og Hosak GUs produktlinje. Noen av suksessene på 1960-tallet var Skogdal og Budal.

Nanna Ditzel og Hallingdal

Den danske designeren Nanna Ditzel tegnet i 1964/1965 møbelstoffet Hallingdal som produseres av Gudbrandsdalens Uldvarefabrik. Her i fargekombinasjonen 40-52.
Tekstil

Fra midten av 1960-årene samarbeidet Gudbrandsdalens Uldvarefabrik med den danske designeren Nanna Ditzel. Hun tegnet flere mønster for Halling-Koch Design Center, deriblant Hallingdal, som ble lansert i 1965. Hallingdal produseres av GU, som også har salget i Norge, mens det danske tekstilgrossistfirmaet Kvadrat har salgsrettighetene utenfor Norge. Hallingdal består av en blanding av ull og viskose og produseres i 58 farger.

Andre designere

Andre designere som gjort seg bemerket er ungareren Lászlo Eckardt, som tegnet en rekke møbelstoffer. I 1971 ble Eckardts mønster Holmedal, Hunndal og Heggedal premiert med Merket for god design.

Pia Bjørnstad kom til GU i 1972. Hun har vist et allsidig repertoar som tegner for Gudbrandsdalens standardvarer og ikke minst spesialoppdrag for cruiseskip og ferger – deriblant Royal Caribbean Cruise Line og Color Line. Hun har mottatt Merket for god design hele 7 ganger, av disse 6 ganger for GU.

Per Bjørnsen ble ansatt ved GU som designer i 1982. Mønstrene Toppdal og Eidsdal (begge i 1991) er et par i rekken av Bjørnsens mange kvalitetsmønstre. Han har som Bjørnstad blitt rikelig premiert – Merket for god design fem ganger og andrepremie i «The Contract Wool Fabric design Award» i 1996.

Design i nyere tid

I nyere tid har Per Spook og Norway Says tegnet mønster for GU. Norway Says har sammen med Per Bjørnsen utviklet Odal (2003) og med Jon Pettersen mønsteret Scalo (2007).

Utmerkelser

I alt har GU fått Merket for god design 18 ganger, og Hedersprisen for god design ble gitt dem i 2003.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Ramberg, Knut (1987). Hundre år i ull: Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS 1887-1987, Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg