Kollsnes

Kollsnes, ilandføringssted for gass fra feltene Troll, Visund og Kvitebjørn, i Øygarden kommune, Hordaland, nordvest for Bergen. I drift fra 1996, som en del av Troll-utbyggingen. Anlegget er bygd for å behandle inntil 143 mill. m3 tørrgass og 9780 Sm3 kondensat per dag. I behandlingsprosessen på Kollsnes blir gassen tørket og komprimert før den går til eksport gjennom rørledningene Statpipe, Zeepipe, Europipe 1 og Franpipe til kontinentet. Gjennom Vestprosess er Sture- og Kollsnes-anleggene knyttet til oljeraffineriet på Mongstad med rørledninger for våtgass og kondensat.

Kollsnes Næringspark med forskjellige virksomheter basert på gassråstoff, bl.a. produksjon av CNG (komprimert naturgass), LNG (nedkjølt, flytende naturgass), og oppdrett av torskeyngel. Det foreligger planer om bygging av gasskraftverk på Kollsnes.

Gassco er operatør for Kollsnes gassanlegg, anlegget er eid av Gassled. StatoilHydro drifter anlegget, som «Technical Service Provider».

Petroleum fra Troll-feltet kommer via importrørledningene P10 og P11, som flerfasestrømning. Det er besluttet å bygge et tredje importrør fra Troll, P12.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg