Fram (petroleumsfelt)

Illustrasjon av petroleumsfeltet Fram, uten synlige installasjoner på havoverflaten. To fire-brønns undervannsrammer fører brønnstrømmen til Troll C (som skimtes i bakgrunnen).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Fram er et petroleumsfelt i den nordlige delen av Nordsjøen. Feltet ligger i blokk 35/11, om lag 22 km nord for Troll C-plattformen.

Rettighetshaverne på Fram er Equinor Energy AS (45 prosent), Vår Energi AS (25 prosent), Neptune Energy Norge AS (15 prosent) og Idemitsu Petroleum Norge AS (15 prosent).

Funn og utbygging

Feltet ble funnet i 1992. Produksjonsstart var i 2003 med Norsk Hydro som operatør. Fra 2007 er Statoil (nå Equinor) operatør.

Fram er bygd ut med to havbunnsløsninger som er knyttet opp mot Troll C, der gassen blir skilt fra væsken. Gassen reinjiseres i reservoaret, og det som ikke reinjiseres, blir eksportert via Troll A til Kollsnes. Oljen blir transportert til Mongstad gjennom Troll oljerør ll.

Fram H-Nord hadde produksjonsstart i 2014 og er knyttet opp til Fram-feltet. Fram-feltet er under videre utbygging for å øke reservene og produksjonen. En ny gassbehandlingsmodul ble satt i drift i 2020 på Troll C for å øke gassproduksjonen på Fram.

Reserver

Fram-feltene. Grønne områder er råoljefelt, stripete områder er kombinert olje- og gassfelt.

Av /Kartverket/Inneholder data under norsk lisens for offentlige data (NLOD) tilgjengeliggjort av OD.

Utvinnbare reserver i Framfeltet regnes per 2015 totalt å være 37 millioner Sm 3 olje, 11,5 milliarder Sm3 gass og 1 million tonn NGL. Gjenværende utvinnbare reserver er per 2015 anslått til å være 6,3 millioner Sm3 olje, 7,2 milliarder Sm3 gass og 0,6 millioner tonn NGL.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg