Rørledninger på norsk sokkel i 2020
.
Draupner
De to stigerørsplattformene Draupner S og Draupner E er knutepunkt i det norske gassledningsnettet. Plattformene er utstyrt med pumper og kompressorer som sørger for at trykket i gasstrømmen opprettholdes.
Av .

Franpipe er en gassrørledning fra stigerørsplattformen Draupner E i Nordsjøen til Dunkerque gassterminal i Frankrike. Ledningen var ved leggingen verdens lengste undersjøiske rørledning.

Faktaboks

Uttale
frˈænpaip
Etymologi

tidligere: NorFra

Fakta
Fra Draupner E
Til Dunkerque
Størrelse i diameter 42 tommer (106,68 cm)
Lengde 840 km
Transportkapasitet 54,8 millioner m³/døgn
Operatør Gassco

Kapasiteten er på cirka 15 milliarder Sm³/år. Konsesjon er gitt fra 1995 til 2020, men den tekniske levetid er anslått til 50 år. Leggingen ble gjennomført i løpet av 1997 og rørledningen kom i drift i 1998. De totale investeringene er beregnet til 9,4 milliarder 2004-kroner.

Equinor og Franpipe-gruppen la en tilknytningsledning på 36 tommer (91,4 centimeter) rundt Ekofisk mellom Statpipe og Norpipe (Ekofisk-omløp, i drift i 1998). Petoro AS er største eier i Franpipe.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg