Gassco

Av .
Gasscos hovedkontor på Karmøy i Rogaland.
Av /Gassco.
Av /Gassco.

Gassco AS er et norsk statseid transportselskap for naturgass. Gassco er operatør for det norske transportnettet for gass fra feltene til kundene. Selskapet ble opprettet i 2001, og har hovedkontor på Karmøy.

Gassco ble opprettet i forbindelse med delprivatiseringen av Statoil (nå Equinor), som til da hadde vært operatør for de fleste rørledninger og behandlingsanlegg for gass i Norge. Hensikten var å sikre en nøytral behandling av alle involverte parter i gasstransporten og en effektiv utnyttelse av ressursene på kontinentalsokkelen.

Opprettelsen av Gassco innebar ingen endring i eierskapet til rørledninger eller behandlingsanlegg. Eierne av de fleste transportinnretningene gikk 2003 sammen i selskapet Gassled.

Virksomhet

Det norske gasstransportsystemet er verdens største offshoresystem med cirka 6600 km rørledninger fra norsk sokkel til norsk fastland, Storbritannia og kontinentet. Rørledningene er tilkoblet over 40 installasjoner og transporterer 12 prosent av Europas gassforbruk. Gassco er operatør for det meste av dette systemet.

Rørledninger

Gassco er operatør på følgende rørledninger:

Prosessanlegg

Gassco er operatør for tre prosessanlegg for gass:

Mottaksterminaler

Selskapet er operatør for mottaksterminaler i tre europeiske land:

Plattformer

I tillegg opererer Gassco tre stigerørsplattformer som regulerer for trykk i forbindelse med gasstransporten:

  • Draupner S
  • Draupner E
  • Heimdal Riser
Det norske gasstransportsystemet
Av .

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Gordon Engeland

Gassco opererer også terminalene i Tyskland (Dornum og Emden) med eget personell og er formell operatør av mottaksterminalene for Norsk gass i Easington og St. Fergus vha tekniske tjenesteytere (Technical Service Providers) som står for den daglige driften. Det samme gjelder terminalene på Kårstø og Kollsnes

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg