Kasakh jakter med ørn

Folket i området som i dag utgjør Kasakhstan, kasakhene, har tradisjonelt vært et nomadefolk. Bildet viser en kasakh som jakter på småvilt med en spesialtrent ørn.

Av /NTB Scanpix.

Folketallet i Kasakhstan ble i 2021 beregnet til 19 245 800. Forventet levealder ved fødsel er for kvinner er 77,1 år og for menn 67,1 år. Befolkningsvekstens anslås til 0,8 prosent (2021)

I 1939 var 60 prosent av republikkens innbyggere kasakhere, som er et tyrkisktalende folk med sterke muslimske tradisjoner. Andelen kasakhere har senere gått kraftig tilbake og var i 1989 nede i 39,7 prosent av totalbefolkningen, men har siden igjen steget, og var i 2019 anslått til 68 prosent av befolkningen. Russere utgjorde i 1989 37,8 prosent av befolkningen, men ble i 2019 anslått til 19,3 prosent. Ellers bor det ukrainere, tatarer, usbekere og tyskere der. Russerne og ukrainerne lever særlig i jordbruksstrøkene i nord, som ble dyrket opp i slutten av 1950-årene.

57,7 prosent av befolkningen bor i byer (2020). Den største byen er den tidligere hovedstaden Almaty (Alma-Ata).

Religion

Islam er flertallets religion (sunniislam), men det finnes også russisk-ortodokse kristne, noen få protestanter samt ikke-religiøse. Landet ble islamisert av tatarene fra Kazan mot slutten av 1700-tallet, på ordre fra Katarina den store. Målet var å sivilisere og derved få kontroll over opposisjonelle nomadestammer. Etter uavhengigheten i 1991 har det vært stor muslimsk aktivitet, og mange moskeer og religiøse skoler er åpnet, flere finansiert fra Saudi-Arabia, Tyrkia og Egypt. Etter 1993 sendes unge menn til Tyrkia for religiøs opplæring.

Språk

Offisielt språk er kasakhisk, et tyrkisk språk som skrives med det kyrilliske alfabetet. Etter selvstendigheten i 1991 har det vært arbeidet for å innføre det latinske alfabetet. I 1989 utgjorde de kasakhiskspråklige cirka 40 prosent av befolkningen, mens den russisktalende andelen av befolkningen var cirka 38 prosent. Nasjonaliseringsprosessen fra 1990-årene har trolig styrket det kasakhiske språkets stilling. Dessuten finnes det befolkningsgrupper med tysk (cirka 6 prosent), ukrainsk (cirka 5 prosent) samt nabospråkene usbekisk, tatarisk og uigurisk som morsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg