Faktaboks

Uttale
uigˈurisk
Språkkoder
ug, uig (UG, UIG)
ISO-639:3
uig

Uigurisk er et tyrkisk språk som tales av nesten ni millioner i den autonome regionen Xinjiang Uygur i Kina og i Kasakhstan. Språket er sterkt påvirket av kinesisk og arabisk i ordforråd og av de iranske og tokariske substrater i lydlæren, men står likevel ganske nær usbekisk.

Uigurisk ble opprinnelig skrevet med det arabiske alfabetet, men gikk fra 1960 over til det latinske og tilbake igjen til et tillempet arabisk alfabet i 1983. I det tidligere Sovjetunionen ble det som regel skrevet med det kyrilliske alfabetet.

Gammeluigurisk ble brukt i de uiguriske riker i Xinjiang (ca. 800–1000 etter vår tidsregning). Språket er nesten identisk med gammeltyrkisk (se tyrkiske språk), men det ble skrevet med det uiguriske alfabet som har semittisk opphav.

Det finnes en rik litteratur på gammeluigurisk, vesentlig av buddhistisk innhold. Den nyuiguriske litteratur er lite kjent, med unntak av samlinger med folkediktning (eventyr og sanger), blant annet opptegnet av svensken Gunnar Jarring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg