Jubileumsdrakten for Oslo - dame. Av . Begrenset gjenbruk

Jubileumsdrakt fra Oslo

Jubileumsdrakt fra Oslo
.
Jubileumsdrakt fra Oslo
.

Artikkelstart

Jubileumsdrakt fra Oslo er en bunad designet av Eva Lie i forbindelse med Oslos 1000-årsjubileum. Bunaden er inspirert av drakttradisjoner en regner som norske, men er ikke et forsøk på å kopiere en lokal draktskikk fra et bestemt tidsrom.

Fargebruken i bunaden er svart, gyllent og blått, og dette er farger som designeren mener forbindes med Oslo som sted. Det som imidlertid gir bunaden mest særpreg og tilknytning til Oslo, er mønstrene i stoffene. De er kopiert etter mønstre som ble produsert ved Hjula VæveriSagene.

Bunaden er lagd i par, med utgave for mann og kvinne, og det er lagt vekt på at disse skal passe sammen fargemessig. Ton-i-ton, fargebruken går også igjen i begge utgavene av bunaden. Begge bunadene lages også i barnestørrelser, med noe enklere utforming.

Draktdeler, kvinner

Stakk

Stakken er i svart ull i kamgarnskvalitet. Den er foldelagt i livet, med antydning til bak.

Liv

Livet er i et svart, mønstervevd stoff av ull og silke, og er kantet med svarte fløyelsband. Det lukkes med knapper og hemper i framkant.

Forkle

Forkleet lages i to fargekombinasjoner: blått/gyllent eller svart/gyllent. Det er kantet med fløyels- og silkeband, og er foldelagt.

Belte

Beltet er i svart fløyel, og har beltespenne i sølv.

Skjorte

Det lages skjorte i tre ulike stoff: blått, gyllent eller hvitt. De to første er i silketaft, det siste i bomull.

Trøye

Det lages trøye i svart, mønstervevd ull/silke, med ståkrage og knapper i framkant.

Tørkle

Det er lansert to ulike tørklær til bunaden: et svart/gyllent og et mønstervevd med blått som hovedfarge. Begge variantene fins både med og uten frynser. De kan brukes i halsen, over skuldrene eller på hodet.

Ytterplagg

I tillegg til trøya kan en bruke et mønstret wienersjal i samme fargenyanser som bunaden for øvrig.

Metall

Det er designet eget sølv til bunaden, av Elise Thiis-Evensen og Huldresølv. Hun har latt seg inspirere av symboler som knyttes til Oslo, og både St. Hallvard, møllesteinen, tigeren og blåfargen er representert. Metallet består av ei nål med heng, knapper og beltespenne.

Draktdeler, menn

Trøye

Trøya til bunaden lages i svart ull, med blå tittekanter på ermoppbrettene. Den er dobbeltspent med fem par sølvknapper, men kan ikke kneppes. Ved ermesplitten er det to knapper. Trøya har ståkrage med blå tittekanter, og den har lommer med utenpåliggende klaffer.

Bukse

Buksa er ei lang bukse i svart ullstoff, som er avsluttet nederst med splitt og to sølvknapper. Den har stikklommer og gylf.

Belte

Beltet er i svart lær og har beltespenne i sølv.

Vest

Vesten er enkeltspent med fire sølvknapper. Den har ikke krage, men nedbrettede slag med to pynteknapper. Stoffet i vesten er i silke, og har samme fargekombinasjoner og mønster som forkleet til kvinnebunaden.

Skjorte

Det er skjorte i hvit bomull til bunaden.

Metall

Knapper på vest, trøye og bukse er i sølv, det samme er beltespenne og halsnål. Alt sølvet er designet av Elise Thiis-Evensen, i samme stil som sølvet til kvinnebunaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg