Oslo
.

I hovedstaden har det ikke vært noen folkedraktskikk, slik vi forstår dette begrepet i dag. Innbyggerne i Oslo har fulgt moten i større eller mindre grad, og sosial stilling har historisk sett kommet godt fram i klesskikken.

I Oslo var lenge Oslodrakten fra Steen og Strøm den eneste bunaden, i tillegg til den mindre kjente Sørkedalsdrakten. I de siste tiåra har det imidlertid kommet flere tilskudd; Eva Lies jubileumsdrakter tar utgangspunkt i stoffer fra Hjula Veveri. Akerdraktene har også utgangspunkt i vevde stoffer, men med et annet utgangspunkt. Her dreier det seg om stoffprøver fra ulike garder i gamle Aker, som brukes i stakken til kvinnebunaden og vesten til mannsbunaden.

På dager da mange kler seg i bunad, er naturlig nok hele landet representert i Oslo, så om folkedrakttradisjonene er svakest her, så er bunadbrukerne mange.

Bunader fra Oslo

Bunader som er gjenskapt av et tilfeldig eller mangelfullt materiale (kategori 4):

Bunader som er helt eller delvis fritt komponert, uten rot i lokal folkedrakttradisjon (kategori 5):

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg