Kurt Rosenwinkel

Faktaboks

Kurt Rosenwinkel
Født
28. oktober 1970, Philadelphia, Pennsylvania, USA

Artikkelstart

Kurt Rosenwinkel er en jazzgitarist, komponist og bandleder fra Philadelphia, USA.

Kurt Rosenwinkel er en av de mest innflytelsesrike jazzgitaristene fra sin generasjon. Hans tonespråk har tydelige røtter i den amerikanske jazztradisjonen, men det finnes også trekk fra blant annet sjangre som rock, fusion og hiphop. Et av Rosenwinkels varemerker er hans bruk av stemmen, hvor han synger unisont med det han spiller. Utover dette er elementer som hans særegne kompositoriske stil, et rikt harmonisk vokabular, samt blandingen mellom intrikat og melodisk gitarspill, beskrivende for hans musikalske uttrykk. Han er først og fremst kjent som bandleder og soloartist gjennom en rekke utgivelser, men har også fungert som medvirkende musiker i mange sammenhenger. Rosenwinkel har i dag høy internasjonal status i jazzmiljøer og regnes som en naturlig etterfølger i rekken av gitarikoner som Pat Metheny, John Scofield og Bill Frisell.

Kurt Rosenwinkel er mottaker av National Endowment for the Arts komponistpris (1995).

Bakgrunn og utdannelse

Kurt Rosenwinkel er født og oppvokst i Philadelphia, USA. I et hjem der begge foreldrene var musikere ble han tidlig eksponert for både jazz og klassisk musikk. Etter først å ha begynt med å spille piano, flyttet han i 12-årsalderen fokuset over på gitaren. Han var også opptatt av å komponere musikk fra tidlig alder. Rosenwinkel startet sin formelle musikkutdannelse ved Philadelphia High School for the Creative and Performing Arts og fortsatte videre studier ved Berklee College of Music i Boston. Han ble tidlig anerkjent som et særlig talent og ble som følge involvert i konsertvirksomhet med ensembler ledet av jazzlegender som Gary Burton og Paul Motian.

På starten av 90-tallet flyttet han til New York, som er byen hvor mange av hans viktigste prosjekter og samarbeid har sin opprinnelse. Rosenwinkel emigrerte til Zürich i 2003 og senere til Berlin hvor han i 2007 fikk et professorat ved Hochschule für Musik Hanns Eisler.

Utgivelser og samarbeid

Utgivelser

1996 (Fresh Sound New Talent)

East Coast Love Affair

1999 (Criss Cross)

Intuit

2000 (Verve)

Enemies of Energy

2001 (Verve)

The Next Step

2003 (Verve)

Heartcore

2005 (Verve)

Deep Song

2008 (Wommusic)

The Remedy: Live at the Village Vanguard

2009 (Wommusic)

Reflections

2010 (Wommusic)

Our Secret World

2012 (Wommusic)

Star of Jupiter

Kurt Rosenwinkel debuterte som soloartist med albumet East Coast Love Affair (1996). Albumet består hovedsakelig av komposisjoner som er hentet fra jazzens standardrepertoar. Etter sine to første album ble han signert av det internasjonale plateselskapet Verve, hvorpå de fleste utgivelsene i etterkant av dette stort sett har bestått av originalkomponert materiale. The Next Step (2001), med sine særegne komposisjoner og tydelige konsept, brakte Rosenwinkel mye anerkjennelse og regnes for å være et av hans viktigste album. Blant andre utgivelser som skiller seg spesielt ut finner vi den electronica- og hiphopfargede Heartcore (2003), samt Rosenwinkels møte med det portugisiske storbandet Orquestra Jazz de Matosinhos på albumet Our Secret World (2010). Rosenwinkel har siden 2008 utgitt sin musikk gjennom plateselskapet Word of Mouth Music.

Blant musikere han har samarbeidet med i sine egne prosjekter, finner vi navn som Mark Turner, Ben Street, Jeff Ballard, Brad Mehldau, Joshua Redman, Eric Harland og hiphop-artisten Q-tip.

Rosenwinkel har utgitt flere album som medlem av bandet Human Feel. Gruppen skiller seg fra hans øvrige virke ved at de blant annet i høyere grad bruker elementer fra frijazz og kunstrock i sitt uttrykk. De øvrige medlemmene er Andrew D'Angelo (altsaksofon), Chris Speed (tenorsaksofon, klarinett) og Jim Black (trommer). I tillegg har han vært medlem av grupper som Brian Blades Fellowship, Joe Henderson Group og Paul Motians Electric Bebop Band.

Rosenwinkel har også virket som produsent på blant annet Rebecca Martins album the Growing Season (2008).

Utvalgte utgivelser

  • East Coast Love Affair (1996, Fresh Sound New Talent)
  • The Next Step (2001, Verve)
  • Deep Song (2005, Verve)
  • The Remedy: Live at the Village Vanguard (2008, Wommusic)
  • Star of Jupiter (2012, Wommusic)

Les mer i Store norske leksikon

Utvalgte lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg